Darrenraatmethode: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
Regel 4: Regel 4:
 
De '''darrenraatmethode''' is een methode ter bestrijding van [[varroa]].
 
De '''darrenraatmethode''' is een methode ter bestrijding van [[varroa]].
  
Varroa heeft een voorkeur voor darrenbroed (ontwikkeld in een eeuwenlange interactie met de oospronkelijke gastheer [[Apis cerana]]), en door het regelmatig uitsnijden van gesloten [[darrenraat]] (in het [[pop|popstadium]] dus) kan de hoeveelheid varroa in een volk sterk worden vermindert.
+
De varroamijt gaat zo'n 6 tot 12 keer sneller in darrenbroed dan in werksterbroed<ref>[[Maandbladen voor bijenteelt sinds 1898|Bijen]],maandblad voor imkers. Mei 2002, blz. 139.</ref> (een voorkeur die is ontwikkeld in een eeuwenlange interactie met de oospronkelijke gastheer [[Apis cerana]]), en door het regelmatig uitsnijden van gesloten [[darrenraat]] (in het [[pop|popstadium]] dus) kan de hoeveelheid varroa in een volk sterk worden vermindert.
  
De bijenhouder bevordert de aanzet van darrenraat door het aanbieden van een [[bouwraam]]. Aangezien darrenraat van nature aan de randen van het [[broednest]] wordt aangezet kan dat bouwraampje het beste tussen het [[stuifmeelraam]] en het broednest worden geplaatst. Plaatsing in de onderbak verdient de voorkeur; in de bovenbak loop je een grotere kans dat er (ook) honing in wordt opgeslagen. Na plaatsing van een bouwraam is deze meestal in een week opgebouwd, en al belegd met [[eitjes]].
+
De bijenhouder bevordert de aanzet van darrenraat door het op het juiste moment<ref>In de Lage landen is dat zo tussen eind april en de langste dag (± 21 juni). Bij een klein uit de winter gekomen volkje dat nog volop moet groeien moet je later beginnen dan bij een groter volk. Begin je te snel dan zal het volk niet darrenraat, maar eerst nog "gewoon" werksterraat aanzetten. Na de langste dag wordt er steeds minder darrenraat aangezet. </ref> aanbieden van een [[bouwraam]]. Aangezien darrenraat van nature aan de randen van het [[broednest]] wordt aangezet kan dat bouwraampje het beste tussen het [[stuifmeelraam]] en het broednest worden geplaatst. Plaatsing in de onderbak verdient de voorkeur; in de bovenbak loop je een grotere kans dat er (ook) honing in wordt opgeslagen. Na plaatsing van een bouwraam is deze meestal in een week opgebouwd, en al belegd met [[eitjes]].
  
  
Regel 19: Regel 19:
 
Als de bijen stoppen met bouwen van de darrenraat dan kan dat óf een [[zwermtekenen|zwermteken]] zijn, óf juist simpelweg betekenen dat de periode voor het aanmaken van (veel) darren voorbij is (en dat wellicht zelfs de [[darrenslacht]] aanstaande is). In het laatste geval wordt dan geen darrenraat meer aangezet, maar werksterraat, of worden de cellen gevuld met [[raathoning|(raat!)honing]].
 
Als de bijen stoppen met bouwen van de darrenraat dan kan dat óf een [[zwermtekenen|zwermteken]] zijn, óf juist simpelweg betekenen dat de periode voor het aanmaken van (veel) darren voorbij is (en dat wellicht zelfs de [[darrenslacht]] aanstaande is). In het laatste geval wordt dan geen darrenraat meer aangezet, maar werksterraat, of worden de cellen gevuld met [[raathoning|(raat!)honing]].
  
 +
Veel bijenhouders gooien de uitgesneden darrenraat weg, maar het kan uitstekend dienen als [[darrenpoppen als voedsel voor mens of dier|voedsel voor mens of dier]].
  
[[image:Darrenraat-koolmees.jpg|thumb|350px|right|Koolmees pakt een darrenlarve.]]
+
==Voetnoten==
Veel bijenhouders voeren de uitgesneden darrenpoppen aan de kippen of aan de vogels in het veld. Het is verstandig om dat darrenraat dan eerst te bevriezen (om de varroa te doden).
+
<references />
Ook bijen kunnen dat darrenraat immers gaan bezoeken (om eventueel ook meegesneden nectar op te likken). Nog levende varroa springen dan net zo gemakkelijk weer op de bijen!
 
 
 
In onderstaand filmpje (van 9 mei 2011 te Apeldoorn) zie je hoe een viertal kippen met smaak een half broedraam met darrenbroed opeten (en ze hadden die dag al meer gehad).
 
{{#ev:youtube|akmRlufs93Y}}
 

Versie van 2 dec 2019 16:32

De plaats voor darrenraat. Als de onderbak nagenoeg alleen broed bevat (en nauwelijks tot geen honing of stuifmeel), dan kun je de bouwramen ook helemaal aan de buitenkanten hangen.
Een stapeltje reeds eerder gebruikte bouwramen. Zowel gewone bouwramen als gesegmenteerde. Bovenin is bij het uitsnijden van de darrenraat een klein strookje - aan beide kanten schuin afgesneden - in stand gelaten, om de bijen weer een beginnetje en leidraad te geven.
Een gesegmenteerd bouwraam waarin je de verschillende stadia ziet als gevolg van het wekelijks een ander segment uitsnijden.

De darrenraatmethode is een methode ter bestrijding van varroa.

De varroamijt gaat zo'n 6 tot 12 keer sneller in darrenbroed dan in werksterbroed[1] (een voorkeur die is ontwikkeld in een eeuwenlange interactie met de oospronkelijke gastheer Apis cerana), en door het regelmatig uitsnijden van gesloten darrenraat (in het popstadium dus) kan de hoeveelheid varroa in een volk sterk worden vermindert.

De bijenhouder bevordert de aanzet van darrenraat door het op het juiste moment[2] aanbieden van een bouwraam. Aangezien darrenraat van nature aan de randen van het broednest wordt aangezet kan dat bouwraampje het beste tussen het stuifmeelraam en het broednest worden geplaatst. Plaatsing in de onderbak verdient de voorkeur; in de bovenbak loop je een grotere kans dat er (ook) honing in wordt opgeslagen. Na plaatsing van een bouwraam is deze meestal in een week opgebouwd, en al belegd met eitjes.


Om de effectiviteit van de darrenraatmethode te verhogen kun je het bouwraam in drie segmenten opdelen:

  • Een week na plaatsing snijd je het 2e en 3e segment weg. Deze bevattend dan dus alleen raat met wellicht wat eitjes. Is dat nog niet het geval dan wacht je een week.
  • Een week na het uitsnijden van het 2e en 3e segment snijd je het 3e segment nog eens weg.
  • Weer een week later snijd je het 1e segment uit, maar alleen als de cellen gesloten zijn. Zijn de cellen nog niet gesloten dan wacht je een week.
  • Een week na het uitsnijden van het eerste segment snijd je het 2e segment uit.
  • Enzovoorts.

Op deze manier blijven er voortdurend cellen voor de varroa beschikbaar om in te stappen, en dit kun je volhouden zo lang de bijen darrenraat blijven bouwen en vullen.

Als de bijen stoppen met bouwen van de darrenraat dan kan dat óf een zwermteken zijn, óf juist simpelweg betekenen dat de periode voor het aanmaken van (veel) darren voorbij is (en dat wellicht zelfs de darrenslacht aanstaande is). In het laatste geval wordt dan geen darrenraat meer aangezet, maar werksterraat, of worden de cellen gevuld met (raat!)honing.

Veel bijenhouders gooien de uitgesneden darrenraat weg, maar het kan uitstekend dienen als voedsel voor mens of dier.

Voetnoten

  1. Bijen,maandblad voor imkers. Mei 2002, blz. 139.
  2. In de Lage landen is dat zo tussen eind april en de langste dag (± 21 juni). Bij een klein uit de winter gekomen volkje dat nog volop moet groeien moet je later beginnen dan bij een groter volk. Begin je te snel dan zal het volk niet darrenraat, maar eerst nog "gewoon" werksterraat aanzetten. Na de langste dag wordt er steeds minder darrenraat aangezet.