Darrenraatmethode

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De darrenraatmethode is een methode ter bestrijding van varroa.

De plaats voor darrenraat.

Varroa heeft een voorkeur voor darrenbroed (ontwikkeld in een eeuwenlange interactie met de oospronkelijke gastheer Apis cerana), en door het regelmatig uitsnijden van darrenraat kan de hoeveelheid varroa in een volk sterk worden vermindert.

De bijenhouder bevordert de aanzet van darrenraat door het aanbieden van een bouwraam. Aangezien darrenraat van nature aan de randen van het broednest wordt aangezet kan dat bouwraampje het beste tussen het stuifmeelraam en het broednest worden geplaatst.

Veel bijenhouders voeren de desbetreffende darren vervolgens aan de kippen of aan de vogels in het veld. Het is verstandig om dat darrenraat dan eerst te bevriezen (om de varroa te doden). Ook bijen kunnen dat darrenraat immers gaan bezoeken (om eventueel ook meegesneden nectar op te likken). Nog levende varroa springen dan net zo gemakkelijk weer op de bijen!

In onderstaand filmpje (van 9 mei 2011 te Apeldoorn) zie je hoe een viertal kippen met smaak een half broedraam met darrenbroed opeten (en ze hadden die dag al meer gehad). <VideoFlv>/movies/Kippen-eten-darrenraat.flv</VideoFlv>