De slaap van onze honingbij

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een slapende honingbij.

Ook onze honingbij heeft slaap nodig. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat slaaptekort er bij haalbijen toe leidt dat ze zich minder snel kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden, en een slechter geheugen hebben. Al met al zijn uitgeslapen bijen slimmer[1].


Een slapende bij herken je als bewegingloos met naar benedenhangende antennes. Als zo'n slapende bij wordt aangeraakt, dan is ze ineens weer actief.


Meestal gebeurt dat slapen in de bijenwoning, maar als er bijvoorbeeld sprake is van lindedracht op een zwoele zomernacht dan willen er ook nog wel eens werkbijen buiten de bijenwoning op de linde overnachten. Ook darren kun je wel eens slapend buiten de kast aantreffen.


Haalbijen slapen daarbij volgens een dag (wakker) en nacht (slapen) ritme, waarbij ze s 'nachts langere perioden achter elkaar slapen. Thuisbijen hebben zo'n ritme niet. Waarschijnlijk omdat ook hun taken dag en nacht door gaan.


Waarschijnlijk slapen alle bijen wel ongeveer evenveel. 'Waarschijnlijk', omdat de thuisbijen niet of nauwelijks zichtbaar op de raat slapen, maar wel veel bewegingloos in cellen verblijven[2]. Als dat bewegingloze verblijven in cellen ook slapen is, dan verschilt de totale hoeveeljheid slaap tussen thuis- of haalbijen niet zoveel. De jongste thuisbijen (van 1-2 dagen) en de haalbijen slapen dan iets meer dan de rest.


Filmpje van slapende, en dan wakker gemaakte, bijen (bron: bij voetnoot[2]):

Voetnoten

  1. Rob Veeneklaas. Sssst, de bij slaapt! Bijenhouden, september 2013
  2. 2,0 2,1 B.A.Klein, K.M.Olzsowy, A.Klein, K.M.Saunders and T.D.Seeley. Caste-dependent sleep of worker honey bees. The Journal of Experimental Biology, september 2008.