EPS: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
 
Regel 25: Regel 25:
 
==Filmpje==
 
==Filmpje==
 
In onderstaand filmpje zie je zowel het bovenstaand genoemde spackmes als de wandconstructie (ic. van de [[Warnholz' Simplex Segeberger]]) waardoor je (helaas) de kasten in 1 x boven op elkaar moet zetten.
 
In onderstaand filmpje zie je zowel het bovenstaand genoemde spackmes als de wandconstructie (ic. van de [[Warnholz' Simplex Segeberger]]) waardoor je (helaas) de kasten in 1 x boven op elkaar moet zetten.
{{#ev:youtube|vF-125BoJxY}}
+
{{#ev:youtube|4n8dqwhjKKE}}
  
  
 
==Voetnoten==
 
==Voetnoten==
 
<references />
 
<references />

Huidige versie van 16 nov 2016 om 11:27

EPS is de engelse afkorting voor expanded polystyrene, wordt in de volksmond piepschuim genoemd, en is feitelijk als schuim geproduceerd polystyreen, oftewel geëxpandeerd polystyreen.

Bijenkasten van EPS (zoals bijvoorbeeld de Segeberger, Frankenbeute, en DB plus) hebben als voordeel dat ze beter isoleren en lichter zijn dan die van hout.

Stevigheid

Bijenkasten van EPS worden dankzij een bepaald soort drijfmiddel gemaakt in een dichtheid die veel dichter is als bij regulier piepschuim. Hierdoor ontstaat een veel steviger eindproduct (hoe groter de dichtheid, hoe steviger het product) dat bovendien niet meer door de bijen kan worden weggeknaagd. Verschillende bijenkasten van EPS verschillen onderling van 90 tot 120 kg/m³.

Ondanks deze dichtheid is een bijenkast van EPS toch wel iets kwetsbaarder dan die van hout. Met enig beleid is dit echter nauwelijks een probleem. Voor het loswrikken van de kasten moet je bijvoorbeeld gewoon een veel bredere "beitel" gebruiken (in onderstaand filmpje wordt bijvoorbeeld een in elke bouwmarkt verkrijbaar spackmes getoond).

Waterbestendigheid

Afhankelijk van de toegepaste korrelgrootte is een kunststofkast van EPS meer (grote korrel) of minder (kleine korrel) doordringbaar voor water. Vochtopname heeft als gevolg dat de isolatiewaarde afneemt en de kast zwaarder wordt.

  • Buitenkant: om het regenwater niet tussen de korrels te kunnen laten komen is het (m.n. bij grote korrel) aan te bevelen om de kast aan de buitenkant te verven (en dat doen de meeste imkers, ongeacht de korrelgrootte, al uit zichzelf vanwege de witte kleur).
  • Binnenkant: vochtopname kan natuurlijk ook via de binnenwanden van de kast, m.n. omdat het bijenvolk zelf een bron van vocht is.
    • Omdat de bijen de wanden aan de binnenkant propoliseren of van was voorzien, zorgen de bijen na verloop van tijd zelf voor de ondoordringbaarheid van de binnenkant. Kleine of grote korrel.
    • Als het bijenvolk van voldoende omvang is zal het volk (vanwege de grote isolatie van EPS) dezelfde temperatuur hebben als de wanden. Hierdoor zal er ook weinig vocht (als condens) binnendringen.

Bijenplet

Bij de meeste EPS-kasten moet je extra opletten (en extra maatregelen) nemen om te voorkomen dat je bij het op elkaar stapelen van de kamers bijen plet.

Dit komt doordat de meeste EPS-kasten:

  • een vrij dikke wand hebben (waar dus meer bijen op kunnen zitten), en
  • op en onder die wand een zodanige constructie hebben (zie filmpje) dat je de kamers in 1 x recht op elkaar moet zetten[1].

Filmpje

In onderstaand filmpje zie je zowel het bovenstaand genoemde spackmes als de wandconstructie (ic. van de Warnholz' Simplex Segeberger) waardoor je (helaas) de kasten in 1 x boven op elkaar moet zetten.


Voetnoten

  1. Bij bijenkasten met kastwanden die aan boven- en onderkant alleen plat zijn, en de bijenruimte tussen de kamers bovenin hebben zitten, kun je de kamers eerst even diagonaal (met dus weinig raakvlak) op elkaar zetten, om ze pas daarna recht op elkaar te schuiven waarbij de bijen aan de kant worden geschoven in plaats van geplet.