Einstein: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Einstein''' was natuurlijk een geweldige wetenschapper, maar geen bijenkundige, en voor imkerpedia geldt toch vooral zijn eventuele belang voor de bijenhouderij. ...')
 
Regel 1: Regel 1:
 +
[[image:Einstein-en-Lorentz.jpg|350px|thumb|right|Albert Einstein (links) en de nederlandse natuurwetenschapper en nobelprijswinnaar (1902) Hendrik Antoon Lorentz. Te Leiden in 1921 voor het huis van Ehrenfest die deze foto maakte.]]
 
'''Einstein''' was natuurlijk een geweldige wetenschapper, maar geen bijenkundige, en voor imkerpedia geldt toch vooral zijn eventuele belang voor de bijenhouderij.
 
'''Einstein''' was natuurlijk een geweldige wetenschapper, maar geen bijenkundige, en voor imkerpedia geldt toch vooral zijn eventuele belang voor de bijenhouderij.
  

Versie van 18 okt 2011 13:41

Albert Einstein (links) en de nederlandse natuurwetenschapper en nobelprijswinnaar (1902) Hendrik Antoon Lorentz. Te Leiden in 1921 voor het huis van Ehrenfest die deze foto maakte.

Einstein was natuurlijk een geweldige wetenschapper, maar geen bijenkundige, en voor imkerpedia geldt toch vooral zijn eventuele belang voor de bijenhouderij.


In dat kader is vooral de aan Einstein toegeschreven uitspraak "Als de bij van het aardoppervlak verdwijnt, heeft de mens nog maar vier jaar te leven" van belang.


Waarschijnlijk heeft Einstein deze uitspraak echter nooit gedaan. Tot op heden is deze uitspraak namelijk nergens in Einstein's boeken, gegeven interviews of video-opnamen van voor zijn dood in 1955 terug te vinden.


Op internet worden de volgende 'eerste' voorkomens van deze uitspraak genoemd (beide ná de dood van Einstein):

  • Het dook in 1994 op in een pamflet van een groep in Brussel actievoerende Franse bijenhouders (van de 'Union Nationale de l'Apiculture Française').
  • Het staat in: The Irish Beekeeper, v.19-20, 1965-66, blz.74, als citaat uit: Abeilles et Fleurs, June 1965 (het tijdschrift van 'Union Nationale de l'Apiculture Française').

In beide gevallen staat de 'Union Nationale de l'Apiculture Française' dus aan de bron.


In het boek 'The New Quotable Einstein'[1] staat de uitspraak geclassificeerd als "waarschijnlijk niet door Einstein".


Zonder bewijs dat het citaat daadwerkelijk van Einstein komt is het citaat dan ook terecht niet te vinden op de Wikiqote-pagina met citaten van Albert Einstein.


Voetnoten

  1. The New Quotable Einstein, Collected and Edited by Alice Calaprice, 2005.