Frankenbeute

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (Overleg | bijdragen) op 24 nov 2009 om 12:31 (Nieuwe pagina aangemaakt met '==Omschrijving== De Frankenbeute is eigenlijk een kast afgekeken van de Segeberger en uitgebracht door een Duits concurrent van de Segeberger. Het was de eerste E...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Omschrijving

De Frankenbeute is eigenlijk een kast afgekeken van de Segeberger en uitgebracht door een Duits concurrent van de Segeberger.

Het was de eerste EPS (expanded polystyrene) kast waarin men, voor eenzelfde buitenmaat, verschillende raammaten verwerkt kreeg, door allerhande bijvoegsels en ringen. Er zaten t.o.v. de Segeberger ook een paar verbeteringen in zoals de volledige bijenruimte aan de bovenzijde.

Het was de eerste serieuse poging van een EPS kast voor o.a. Dadant Blatt.

Dat ze veel dingen van de Segeberger klakkeloos over namen zonder daar verder over na te denken zie je o.a. aan de inliggende handvaten aan de 4 zijkanten van de rompen. De Segeberger is vierkant en kan daardoor zowel in koud- als warmbouw geplaatst worden (had dus grepen aan de vier zijden nodig). De Frankenbeute is niet vierkant en kan maar op één manier opgepakt worden maar nam toch de 4 handvaten mee over !

De laatste jaren is ook Segeberger begonnen met andere raammaten buiten Duitse Normaal.

Datering

circa 1970 tot heden

Voorkomen

o.a. Duitsland en de Lage Landen