Korfimkerij

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 29 apr 2020 om 11:58
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Korven bij huis werden opgesteld in een bijenstal, waarbij in de zwermtijd de zwermfuik in de buurt bleef. De imkers van de korfimkerij wisten precies wanneer de zwerm afkwam. Dat was het moment om de fuik te plaatsen en de zwerm met koningin af te vangen. De voor de imkers kostbare zwerm ging hiermee niet verloren.
Met de zwermfuik werd de zwerm gevangen en kon mijn zijn kostbaar bezit overplaatsen in een andere korf. De zwermen werden goed verzorgd om met voldoende bijen op een goede oogst van boekweit en heide te kunnen rekenen.
Transport met auto en aanhanger was er in de jaren van de korfimkerij nog niet. Men ging op de fiets, kruiwagen of paard en wagen maar ook vaak met de boot wanneer de drachtgebieden verder weg lagen.

De korfimkerij is een bedrijfsmethode die tot de 2e wereldoorlog nog het fruit en de heide domineerde. Daarna was dat ineens grotendeels voorbij. Grotendeels, want er zijn tot op heden nog steeds (ook jonge) imkers die deze bedrijfsmethode (vooral vanuit nostalgie) toepassen.


We spreken van korfimkerij als er wordt geïmkerd met korven:

  • die voor de imker alleen aan de onderzijde toegankelijk zijn (zoals bijvoorbeeld de Drentsche korf),
  • waarbij er sprake is van vaste raatbouw (dus geen uit te nemen raampjes), en
  • waarvan de inhoud maximaal 30 liter is (hetgeen door een sterk bijenvolk volk natuurlijk al snel is volgebouwd zodat er al vlot gezwermd wordt).


Er bestaan ook korven die aan de bovenkant toegankelijk zijn, en/of losse raampjes hebben (mobielkorven), en/of groter zijn (of tijdelijk gemaakt kunnen worden) dan 30 liter. Bij dergelijke korven zal echter niet worden geïmkerd met de volgende voor de korfimkerij kenmerkende handelingen:


De korfimkerij heeft de zwermdrift van de hier levende donkere bij bevordert[1]. Hoe sterker (en dus eerder) de zwermlust, hoe groter het volk weer in het najaar kon zijn met dan dus een maximale honingopbrengst. Bovendien had men vanwege het slachten het zwermen nodig als vervangingsbron.


Voetnoten

  1. J.J.Speelziek. Korfimkerij. Hoofdstuk 1. Onze heidebij