Krantenmethode

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (Overleg | bijdragen) op 21 apr 2009 om 10:18 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Dit is een methode om 2 volken te verenigen. Bij deze vereniging worden 2 volken bovenop elkaar gezet gescheiden door een krantje waar alvast een paar gaatjes in zijn ...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit is een methode om 2 volken te verenigen. Bij deze vereniging worden 2 volken bovenop elkaar gezet gescheiden door een krantje waar alvast een paar gaatjes in zijn gemaakt. De bijen knagen zich dan via de krant naar elkaar toe. De drukinkt zorgt ervoor dat beide volken bij aanvang dezelfde geur hebben zodat ze vlot aan elkaar wennen. Het samen opruimen van de snippers zorgt vervolgens ook voor verdergaande saamhorigheid en vermenging van de geuren.


Deze methode kan het best laat in de middag worden gestart zodat de bijen direct een nacht moeten samen doorbrengen voordat de situatie aanbreekt dat (een gedeelte van) de bijen zich op de nieuwe locatie moet oriënteren.


Als dat 2 volken van dezelfde standplaats betreft dan wordt eerst naar een situatie toegewerkt dat de 2 kasten vlak naast elkaar staan, om bij het verenigen samen het midden van die 2 plaatsen in te gaan nemen.


Meestal wordt het sterke en/of moergoede volk beneden neergezet.


Het versterken van een volk met een portie bijen kan ook zo worden uitegevoerd.


Deze methode heeft als bijkomend voordeel dat er ook varroa uit het volk worden verwijderd.