Krantenmethode

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 25 mrt 2020 om 15:48
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Den krantenmethode[1] is een methode om twee volken te verenigen. Schertsenderwijze wordt dan ook wel eens gezegd dat men de bijen de krant laat lezen. Bij deze vereniging worden twee volken bovenop elkaar gezet gescheiden door een krantje waar alvast een paar gaatjes in zijn gemaakt. De bijen knagen zich dan via de krant naar elkaar toe. De drukinkt zorgt ervoor dat beide volken bij aanvang dezelfde geur hebben zodat ze vlot aan elkaar wennen. Het samen opruimen van de snippers zorgt vervolgens ook voor verdergaande saamhorigheid en vermenging van de geuren.

Deze methode kan het best laat in de middag worden gestart zodat de bijen direct een nacht moeten samen doorbrengen voordat de situatie aanbreekt dat (een gedeelte van) de bijen zich op de nieuwe locatie moet oriënteren.

Aanpak:

  • Voorafgaande maatregelen (qua plaatsing) treffen zoals die in principe bij elke vorm van verenigen gelden.
  • Je plaatst een vel van een liefst zo vers mogelijk krantje op de opengemaakte onderste kast,
  • spuit dat krantje nat (om de drukinkt nog wat beter los te laten komen), en
  • maakt een paar gaatjes in de krant.
  • Je haalt de kast van het bijenvolk dat bovenop komt te staan van diens bodem, en
  • plaatst die kast bovenop het krantje.
  • Je verschuift het geheel zodanig, dat het midden op de plek van voorheen beide kasten komt te staan.

Bij het verenigen van volken van ongelijke sterkte wordt het sterke volk meestal onder gezet. Het versterken van een volk met een portie bijen kan ook zo worden uitgevoerd.

Bij het verenigen van een moergoed volk met een probleemvolk (waarin bijvoorbeeld een jonge moer niet aan de leg is gekomen) wordt het moergoede volk echter juist meestal bovenop geplaatst. Op die manier voorkom je dat er veel vreemde bijen op weg naar de vliegspleet de voor hun vreemde moer moeten passeren met alle risico's vandien.

Bij het verenigen van een goed volk met een volk met eierleggende werksters is er een grote kans dat de moer verloren gaat. De krantenmethode kun je in dat geval beter pas toepassen nadat de eierleggende werksters zijn geneutraliseerd.

Als je de krantenmethode nog laat in het najaar toepast, dan is het raadzaam om de ramen na de vereniging ook nog om en om te gaan hangen. Anders loop je kans dan de van oorsprong verschillende volken twee wintertrossen gaan vormen.

De krantenmethode heeft als bijkomend voordeel dat er ook varroa uit het volk worden verwijderd omdat de vele afgebeten minuscule krantensnippers hetzelfde effect hebben als poedersuiker bij de poedersuikerbehandeling.

Voetnoten

  1. Deze veiligere methode van verenigen (dan het simpelweg om en om bij elkaar hangen van de ramen) wordt toegepast in de periode dat de bijen meer broed hebben (dan in het vroege voorjaar of het late najaar).