Kunstzwerm: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Kunstzwermen worden gemaakt om [[natuurzwermen]] te voorkomen. Met [[natuurzwermen]] raakt de bijenhouder immers (als hij geen [[zwermvallen]] gebruikt) bijen kwijt, en dat gaat ten koste van het verkrijgen van [[productievolken]].
+
De '''kunstzwerm''' (op initiatief van de [[imker]]) wordt gemaakt ter voorkoming van de [[natuurzwerm]] (op initiatief van de bijen).
 +
 
 +
De [[imker]] wil de natuurzwerm meestal om de volgende redenen voorkomen:
 +
* Met natuurzwermen raakt de imker (als hij geen [[zwermvallen]] gebruikt, of [[knippen van de vleugels|een vleugel van de koningin knipt]]) bijen kwijt, en dat gaat ten koste van het verkrijgen van [[productievolken]].
 +
* Imkers met buren willen meestal voorkomen dat die buren er last van krijgen.
  
Een belangrijk onderdeel van de verschillende manieren om een kunstzwerm te maken is het ter plekke localiseren van de koningin. Bij de ene kunstzwerm omdat ze mee gaat, bij de andere omdat ze juist niet mee moet gaan. Dit is een belangrijke reden dat koninginnen worden [[gemerkt]].
 
  
 
We onderscheiden de volgende kunstzwermen:
 
We onderscheiden de volgende kunstzwermen:
* [[Veger]]
+
* [[Veger|Veger / koninginneaflegger]]
 
* [[Vlieger]]
 
* [[Vlieger]]
* [[Koninginnenaflegger]]
+
* [[Klassieke koninginneaflegger]]
 +
 
 +
In al deze gevallen is er sprake van een zodanige splitsing dat er een gedeelte met de oude koningin ontstaat (en dat is dan de kunstzwerm), en een gedeelte zonder koningin.
 +
 
 +
Het gedeelte zonder koningin mag zelf een nieuwe koningin maken of er wordt op het juiste moment een nieuwe/vreemde koningin vanuit de [[koninginnenteelt]] aan toegevoegd.
 +
 
 +
Een belangrijk onderdeel van de verschillende manieren om een kunstzwerm te maken is het ter plekke localiseren van de koningin. Dit is een belangrijke reden dat koninginnen worden [[gemerkt]].
 +
 
  
In al deze gevallen is er sprake van een zodanige splitsing dat er een gedeelte met koningin (= de kunstzwerm) ontstaat en een gedeelte zonder koningin (dat zelf een nieuwe koningin mag maken of waaraan een nieuwe koningin wordt toegevoegd).
+
Vaak worden ook de [[broedaflegger]] en de [[schudzwerm]] kunstzwermen genoemd, maar dat is onterecht. Beide krijgen namelijk niet de oude koningin mee, en zijn daarmee dus niet definitief natuurzwerm-verhinderend. Zowel de broedaflegger als de schudzwerm zijn vooral manieren
 +
* om nieuwe volkjes te kweken, en/of
 +
* om de [[zwermneiging]] van het donatievolk te onderdrukken<ref>Onderdrukken is menigmaal slechts een tijdelijke oplossing. Het [[voorzwerm]]en wordt immers pas met zekerheid definitief verhindert met het uitnemen van de koningin (meestal dus bij het maken van een echte kunstzwerm).</ref>.
  
Omdat een [[broedaflegger]] niet de oude koningin meekrijgt kan dat geen kunstzwerm genoemd worden. Een broedaflegger is meer een methode om nieuwe volkjes te kweken en/of een methode om tijdelijk de zwermneiging van het donatievolk te verminderen. Dat donatievolk noem je dan geen vlieger (ondanks dat deze handeling daar veel op lijkt) omdat de verhouding tussen haalbijen en jonge bijen daarvoor in het donatievolk nog onvoldoende verstoord is. Hierdoor kan het donatievolk op korte termijn toch weer zwermnijgingen vetonen.
+
==Voetnoten==
 +
<references />

Huidige versie van 11 okt 2017 om 11:23

De kunstzwerm (op initiatief van de imker) wordt gemaakt ter voorkoming van de natuurzwerm (op initiatief van de bijen).

De imker wil de natuurzwerm meestal om de volgende redenen voorkomen:


We onderscheiden de volgende kunstzwermen:

In al deze gevallen is er sprake van een zodanige splitsing dat er een gedeelte met de oude koningin ontstaat (en dat is dan de kunstzwerm), en een gedeelte zonder koningin.

Het gedeelte zonder koningin mag zelf een nieuwe koningin maken of er wordt op het juiste moment een nieuwe/vreemde koningin vanuit de koninginnenteelt aan toegevoegd.

Een belangrijk onderdeel van de verschillende manieren om een kunstzwerm te maken is het ter plekke localiseren van de koningin. Dit is een belangrijke reden dat koninginnen worden gemerkt.


Vaak worden ook de broedaflegger en de schudzwerm kunstzwermen genoemd, maar dat is onterecht. Beide krijgen namelijk niet de oude koningin mee, en zijn daarmee dus niet definitief natuurzwerm-verhinderend. Zowel de broedaflegger als de schudzwerm zijn vooral manieren

  • om nieuwe volkjes te kweken, en/of
  • om de zwermneiging van het donatievolk te onderdrukken[1].

Voetnoten

  1. Onderdrukken is menigmaal slechts een tijdelijke oplossing. Het voorzwermen wordt immers pas met zekerheid definitief verhindert met het uitnemen van de koningin (meestal dus bij het maken van een echte kunstzwerm).