Kunstzwerm: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
 
Kunstzwermen worden gemaakt om [[natuurzwermen]] te voorkomen. Met [[natuurzwermen]] raakt de bijenhouder immers (als hij geen [[zwermvallen]] gebruikt) bijen kwijt, en dat gaat ten koste van het verkrijgen van [[productievolken]].
 
Kunstzwermen worden gemaakt om [[natuurzwermen]] te voorkomen. Met [[natuurzwermen]] raakt de bijenhouder immers (als hij geen [[zwermvallen]] gebruikt) bijen kwijt, en dat gaat ten koste van het verkrijgen van [[productievolken]].
  
Een belangrijk onderdeel van de verschillende manieren om een kunstzwerm te maken is het ter plekke localiseren van de koningin. Bij de ene kunstzwerm omdat ze mee gaat, bij de andere omdat ze juist niet mee moet gaan. Dit is een belangrijke reden dat koninginnen worden [[gemerkt]].
+
Een belangrijk onderdeel van de verschillende manieren om een kunstzwerm te maken is het ter plekke localiseren van de koningin. Dit is een belangrijke reden dat koninginnen worden [[gemerkt]].
 +
 
  
 
We onderscheiden de volgende kunstzwermen:
 
We onderscheiden de volgende kunstzwermen:
* [[schudzwerm]]
+
* [[Veger|Veger / koninginneaflegger]]
* [[Veger]]
+
 
* [[Vlieger]]
 
* [[Vlieger]]
* [[Koninginnenaflegger]]
+
* [[Klassieke koninginneaflegger]]
 +
 
 +
In al deze gevallen is er sprake van een zodanige splitsing dat er een gedeelte met de oude koningin (= de kunstzwerm) ontstaat en een gedeelte zonder koningin (dat zelf een nieuwe koningin mag maken of waaraan later een nieuwe koningin vanuit de [[koninginnenteelt]] wordt toegevoegd).
  
In al deze gevallen is er sprake van een zodanige splitsing dat er een gedeelte met koningin (= de kunstzwerm) ontstaat en een gedeelte zonder koningin (dat zelf een nieuwe koningin mag maken of waaraan een nieuwe koningin wordt toegevoegd).
 
  
Omdat een [[broedaflegger]] niet de oude koningin meekrijgt kan dat geen kunstzwerm genoemd worden. Een broedaflegger is meer een methode om nieuwe volkjes te kweken en/of een methode om tijdelijk de [[zwermneiging]] van het donatievolk te verminderen. Dat donatievolk noem je dan geen vlieger (ondanks dat deze handeling daar veel op lijkt) omdat de verhouding tussen haalbijen en jonge bijen daarvoor in het donatievolk nog onvoldoende verstoord is. Hierdoor kan het donatievolk op korte termijn toch weer zwermnijgingen vetonen.
+
Omdat zowel de [[broedaflegger]] als de [[schudzwerm]] niet de oude koningin meekrijgen kunnen dat beter geen (natuurzwermen vervangende) kunstzwermen worden genoemd. Zowel een broedaflegger als een schudzwerm zijn vooral manieren
 +
* om nieuwe volkjes te kweken, en/of
 +
* om de [[zwermneiging]] van het donatievolk ''tijdelijk'' te verminderen.

Versie van 31 okt 2012 om 12:23

Kunstzwermen worden gemaakt om natuurzwermen te voorkomen. Met natuurzwermen raakt de bijenhouder immers (als hij geen zwermvallen gebruikt) bijen kwijt, en dat gaat ten koste van het verkrijgen van productievolken.

Een belangrijk onderdeel van de verschillende manieren om een kunstzwerm te maken is het ter plekke localiseren van de koningin. Dit is een belangrijke reden dat koninginnen worden gemerkt.


We onderscheiden de volgende kunstzwermen:

In al deze gevallen is er sprake van een zodanige splitsing dat er een gedeelte met de oude koningin (= de kunstzwerm) ontstaat en een gedeelte zonder koningin (dat zelf een nieuwe koningin mag maken of waaraan later een nieuwe koningin vanuit de koninginnenteelt wordt toegevoegd).


Omdat zowel de broedaflegger als de schudzwerm niet de oude koningin meekrijgen kunnen dat beter geen (natuurzwermen vervangende) kunstzwermen worden genoemd. Zowel een broedaflegger als een schudzwerm zijn vooral manieren

  • om nieuwe volkjes te kweken, en/of
  • om de zwermneiging van het donatievolk tijdelijk te verminderen.