Kunstzwerm: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 1: Regel 1:
Kunstzwermen worden gemaakt om [[natuurzwermen]] te voorkomen. Met [[natuurzwermen]] raakt de bijenhouder immers (als hij geen [[zwermvallen]] gebruikt) bijen kwijt, en dat gaat ten koste van het verkrijgen van [[productievolken]].
+
Kunstzwermen worden gemaakt om [[natuurzwermen]] te voorkomen. De [[imker]] wil het natuurzwermen meestal om de volgende redenen voorkomen:
 +
* Met [[natuurzwermen]] raakt de imker (als hij geen [[zwermvallen]] gebruikt) bijen kwijt, en dat gaat ten koste van het verkrijgen van [[productievolken]].
 +
* Imkers met buren willen meestal voorkomen dat die buren er last van krijgen.
 +
 
  
 
Een belangrijk onderdeel van de verschillende manieren om een kunstzwerm te maken is het ter plekke localiseren van de koningin. Dit is een belangrijke reden dat koninginnen worden [[gemerkt]].
 
Een belangrijk onderdeel van de verschillende manieren om een kunstzwerm te maken is het ter plekke localiseren van de koningin. Dit is een belangrijke reden dat koninginnen worden [[gemerkt]].
Regel 12: Regel 15:
  
  
Omdat zowel de [[broedaflegger]] als de [[schudzwerm]] niet de oude koningin meekrijgen kunnen dat beter geen (natuurzwermen vervangende) kunstzwermen worden genoemd. Zowel een broedaflegger als een schudzwerm zijn vooral manieren
+
Omdat zowel de [[broedaflegger]] als de [[schudzwerm]] niet de oude koningin meekrijgen kunnen dat beter geen (natuurzwermen vervangende / verhinderende) kunstzwermen worden genoemd. Zowel een broedaflegger als een schudzwerm zijn vooral manieren
 
* om nieuwe volkjes te kweken, en/of
 
* om nieuwe volkjes te kweken, en/of
* om de [[zwermneiging]] van het donatievolk ''tijdelijk'' te verminderen.
+
* om de [[zwermneiging]] van het donatievolk te onderdrukken<ref>Onderdrukken is menigmaal slechts een tijdelijke oplossing. Het [[voorzwerm]]en wordt immers pas definitief verhindert met het uitnemen van de koningin (meestal dus bij het maken van een echte kunstzwerm).</ref>.
 +
 
 +
==Voetnoten==
 +
<references />

Versie van 26 mei 2014 om 11:35

Kunstzwermen worden gemaakt om natuurzwermen te voorkomen. De imker wil het natuurzwermen meestal om de volgende redenen voorkomen:

  • Met natuurzwermen raakt de imker (als hij geen zwermvallen gebruikt) bijen kwijt, en dat gaat ten koste van het verkrijgen van productievolken.
  • Imkers met buren willen meestal voorkomen dat die buren er last van krijgen.


Een belangrijk onderdeel van de verschillende manieren om een kunstzwerm te maken is het ter plekke localiseren van de koningin. Dit is een belangrijke reden dat koninginnen worden gemerkt.


We onderscheiden de volgende kunstzwermen:

In al deze gevallen is er sprake van een zodanige splitsing dat er een gedeelte met de oude koningin (= de kunstzwerm) ontstaat en een gedeelte zonder koningin (dat zelf een nieuwe koningin mag maken of waaraan later een nieuwe koningin vanuit de koninginnenteelt wordt toegevoegd).


Omdat zowel de broedaflegger als de schudzwerm niet de oude koningin meekrijgen kunnen dat beter geen (natuurzwermen vervangende / verhinderende) kunstzwermen worden genoemd. Zowel een broedaflegger als een schudzwerm zijn vooral manieren

  • om nieuwe volkjes te kweken, en/of
  • om de zwermneiging van het donatievolk te onderdrukken[1].

Voetnoten

  1. Onderdrukken is menigmaal slechts een tijdelijke oplossing. Het voorzwermen wordt immers pas definitief verhindert met het uitnemen van de koningin (meestal dus bij het maken van een echte kunstzwerm).