Zwermvallen

Uit Imkerpedia
(Doorverwezen vanaf Lokkorf)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Swarm-catch.jpg

Omschrijving

Een zwermval (niet te verwarren met een koninginneval of een zwermfuik) is een kast of een korf om zwermen naar toe te lokken. Om dit te laten slagen dient de zwermval

  • geplaatst te worden op een plaats waar zwermen verwacht kunnen worden
  • voor bijen aantrekkelijk gemaakt worden
    • middels oude raat
    • middels het aanbrengen van koninginnenstof (bijvoorbeeld via het aan de binnenkant fijnwrijven van een overtollige bevruchte moer)
    • middels het inwrijven met citroengras
    • middels Swarm catch (een klein kunststofbuisje, dat geleidelijk het nasanov feromoon - het "kom hier" feromoon - afgeeft).


Salvador Andrés Santonja (te zien op de rechter foto) te Spanje ontwierp deze zwermval. Een hangkorf omdat, buiten de varroa, alle belagers vanaf de grond in de korf komen ( hagedissen, schorpioenen.. ). De zermval wordt onderin gevuld met uitwerpselen van de wasmot omdat dit volgens Santonja de korf extra aantrekkelijk maakt. Als een korf bewoond is, wordt hij ter bestuiving opgehangen in streken die door een bosbrand zijn geteisterd.

Je kunt vaak al constateren dat er daadwerkelijk een zwerm zit aan te komen doordat er steeds meer bijen telkens een kijkje bij en in de kast komen nemen. Dat zijn de speurbijen die voor de zwerm op zoek zijn naar een geschikt onderkomen.


Zwermlokker van Henk van der Zande die naast kasten ook nog met korven imkert en dus ook nog wel eens zwermen heeft. Hij hangt de lokker in de bomen bij de stal

Het aldus vangen van zwermen was van oudsher zwaar strafbaar, en ook heden is het natuurlijk niet sympathiek om aldus zwermen van een andere imker te lokken. Hierbij moet wel worden gerealiseerd dat het vroeger bij de imkermethode korfimkerij hoorde om volken te laten zwermen. Deze zwermen werden dan ook adekwaat opgewacht.


Heden ten dage is een zwerm meestal niet de bedoeling van een imker, die deze dan ook niet opwacht. Zo'n zwerm kan echter wel gemakkelijk leiden tot overlast bij andere mensen.

Daarom, als je een zwermval niet echt in de buurt zet van andermans bijenvolken, dan kan een zwermval dus juist ook bijdragen aan het voorkomen van overlast. Immers, een zwerm wil toch ergens heen. En dan is een imker die graag een zwerm wil waarschijnlijk een betere plek dan ergens bij willekeurige mensen in de schouw, onder de pergola, etc.


Navigatie