Mierenzuur

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 2 jan 2012 om 22:38 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het in zuivere vorm kleurloze en sterk geurende '''mierenzuur''' is een organisch zuur dat van nature een rol speelt in de stofwisseling van zowel dieren als planten....')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het in zuivere vorm kleurloze en sterk geurende mierenzuur is een organisch zuur dat van nature een rol speelt in de stofwisseling van zowel dieren als planten. Door verschillende dieren en planten wordt het (in een hoge lokale dosering) tevens gebruikt als middel tot aanval of verdediging (denk bijvoorbeeld aan mieren en brandnetels).

Als een kraai in een nest met mieren "baddert" dan zal het mierenzuur waarmee zij wordt bespoten de op haar zittende bacteriën en parasieten doden, en zo gebruikt ook de gaai zo'n mierenbad (tegen de veerluis).

De meeste bijenhouders gebruiken het verdampen van mierenzuur als middel ter bestrijding van de varroamijt. Mierenzuur doodt echter ook de tracheeënmijt en wasmotten.

Omdat mierenzuur ook deel uitmaakt van de stofwisseling van de varroamijt is de kans gering dat de varroamijt er resistent tegen wordt.

Mierenzuur is sterk corrosief. Het gebruik van mierenzuur is daarom meestal duidelijk zichtbaar bij de metalen onderdelen van een bijenwoning.