Natuurzwerm

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (Overleg | bijdragen) op 25 mrt 2009 om 17:42 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Bij een bijenzwerm is er, als het goed is, altijd sprake van een koningin met een flink aantal bijen. Meestal gaan honingbijen zwermen in het kader van volksvermeerde...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Bij een bijenzwerm is er, als het goed is, altijd sprake van een koningin met een flink aantal bijen.

Meestal gaan honingbijen zwermen in het kader van volksvermeerdering.

Eerst (de voorzwerm) verlaat de oude koningin met een gedeelte van het volk de oorspronkelijke woonplaats op zoek naar een nieuwe woonplaats.

Daarna (de nazwerm) verlaten de jonge koninginnen een voor een het volk, telkens met weer een gedeelte van het volk. Totdat de achterblijvende bijen het welletjes vinden en alle resterende jonge koninginnen doodmaken op een na.

Honingbijen kunnen ook gaan zwermen als er bij de huidige woonplaats te weinig voedsel in de omgeving is te halen. Dit komt echter zelden voor. Het is verwarrend dat dit een hongerzwerm wordt genoemd, aangezien dezeterm ook wordt gebruikte voor een voor- of nazwerm die al wat langer onderweg, en door de meegenomen voedselvoorraad, is.

Als een volk met een jonge koningin een nieuwe woonplaats heeft gevonden, dan moet daarna de koningin nog op bruidsvlucht om te worden bevrucht. Soms gaan dan ook een flink aantal bijen mee (wat op zich niet de bedoeling is), dat noemen we dan een bruidszwerm.

Gerelateerde termen: hongerzwerm.