Oriënteren

Uit Imkerpedia
Versie door Webmaster (overleg | bijdragen) op 16 nov 2016 om 13:33
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een bij die het volk om welke reden dan ook tijdelijk verlaat (om voedsel te halen, zich te ontlasten, etc) moet het volk natuurlijk wel terug weten te vinden.

Elke bij die die locatie nog niet weet (bijvoorbeeld een jonge bij, of alle bijen als het volk door de bijenhouder is verplaatst) zal zich eerst op de locatie oriënteren. Zo gauw het buiten is draait het zich om, om vervolgens een tijdje met de kop naar het volk gericht voor het volk rond te vliegen. Die kringetjes worden vervolgens steeds groter.

Ook een jonge koningin die nog moet paren zal eerst een aantal oriënteringsvluchten maken om de plaats en de omgeving van de bijenwoning te leren kennen voordat ze op bruidsvlucht gaat.

Vaak gebeurt dat oriënteren massaal op een bepaald tijdstip van de dag. Het is dan tijdelijk erg druk met bijen die vooral voor, en in de buurt van, de bijenwoning blijven vliegen. Dit wordt dan het vlieguurtje genoemd.


(In de aan/uit te zetten ondertiteling wordt een nadere toelichting gegeven.)


Als je een bijenvolk wilt verplaatsen dan moet je zowel rekening houden met dit oriënteren als met de actieradius van de haalbij.