Oxaalzuur druppelen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__
 
==De theorie==
 
==De theorie==
* '''Oxaalzuur druppelen'''  doe je '''in de winter''' op de dichte [[wintertros]] van bovenaf tussen de straatjes.
+
* '''Oxaalzuur druppelen'''  doe je in de [[broedloze periode]] '''in de winter''' (voor een nadere precisering zie voetnoot<ref>Juist volken met een hogere varroabesmetting zullen pas later in het jaar stoppen met broeden (bij volken die pas eind september een effectieve varroabehandeling krijgen kun je nadien zelfs nog een toename van het broed zien). Volken met een lage besmetting kunnen daarentegen juist al vanaf eind oktober broedloos zijn (zie het onderzoek in de PPO-folder "Op tijd bestrijden van varroa redt de winterbijen" uit juni 2007). Ergens in de tweede week van januari van het volgende jaar kun je al weer het eerste gesloten broed in het volk aantreffen. Voor een optimale werking van het 'druppelen van oxaalzuur' dient deze dus waarschijnlijk ergens tussen half december en de tweede week van januari te gebeuren, met een voorkeur voor een koude dag in december.</ref>) op de dichte [[wintertros]] van bovenaf tussen de straatjes.
 
** De te gebruiken concentratie van oxaalzuur betreft 35 gram oxaalzuur opgelost in 1 liter [[suikerwater]] van 1:1.
 
** De te gebruiken concentratie van oxaalzuur betreft 35 gram oxaalzuur opgelost in 1 liter [[suikerwater]] van 1:1.
 
** Druppel per bezet straatjes bijen (bijvoorbeeld met een injectiespuit waarop een maatvoering staat) 5 ml van de oplossing.
 
** Druppel per bezet straatjes bijen (bijvoorbeeld met een injectiespuit waarop een maatvoering staat) 5 ml van de oplossing.
Regel 23: Regel 23:
 
==Gerelateerde informatie:==
 
==Gerelateerde informatie:==
 
* [[oxaalzuurbehandeling|overzicht alle oxaalzuurbehandelingen]]
 
* [[oxaalzuurbehandeling|overzicht alle oxaalzuurbehandelingen]]
 +
 +
 +
==Voetnoten==
 +
<references />

Versie van 17 jan 2011 om 12:06

De theorie

 • Oxaalzuur druppelen doe je in de broedloze periode in de winter (voor een nadere precisering zie voetnoot[1]) op de dichte wintertros van bovenaf tussen de straatjes.
  • De te gebruiken concentratie van oxaalzuur betreft 35 gram oxaalzuur opgelost in 1 liter suikerwater van 1:1.
  • Druppel per bezet straatjes bijen (bijvoorbeeld met een injectiespuit waarop een maatvoering staat) 5 ml van de oplossing.
  • De buitentemperatuur moet tussen de -5 en +5 graden Celsius liggen.
   • Dr. Gerard Liebig druppelt daarbij liever bij -5 graden dan bij +5 graden aangezien de bijen dan op een compactere tros zitten en daardoor de oplossing beter, en daardoor effectiever, verdelen.


Een fotoreportage

Vullen doseerspuit.
5 mililiter per straatje.
Dekplank lichten.


Een filmpje

In onderstaand filmpje wordt het druppelen uitgevoerd bij verschillende typen kasten op 1 of 2 broedkamers. Ook de mijtenval na acht dagen wordt getoond.

Het starten van het filmpje kan soms even wat meer tijd kosten. <VideoFlv>/movies/oxaal-druppelen.flv</VideoFlv>


Gerelateerde informatie:


Voetnoten

 1. Juist volken met een hogere varroabesmetting zullen pas later in het jaar stoppen met broeden (bij volken die pas eind september een effectieve varroabehandeling krijgen kun je nadien zelfs nog een toename van het broed zien). Volken met een lage besmetting kunnen daarentegen juist al vanaf eind oktober broedloos zijn (zie het onderzoek in de PPO-folder "Op tijd bestrijden van varroa redt de winterbijen" uit juni 2007). Ergens in de tweede week van januari van het volgende jaar kun je al weer het eerste gesloten broed in het volk aantreffen. Voor een optimale werking van het 'druppelen van oxaalzuur' dient deze dus waarschijnlijk ergens tussen half december en de tweede week van januari te gebeuren, met een voorkeur voor een koude dag in december.