Oxaalzuur druppelen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
Regel 1: Regel 1:
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__
 
==De theorie==
 
==De theorie==
* '''Oxaalzuur druppelen'''  doe je in de [[broedloze periode]] '''in de winter''' (voor een nadere precisering zie voetnoten <ref>Juist volken met een hogere varroabesmetting zullen pas later in het jaar stoppen met broeden (bij volken die pas eind september een effectieve varroabehandeling krijgen kun je nadien zelfs nog een toename van het broed zien). Volken met een lage besmetting kunnen daarentegen juist al vanaf eind oktober broedloos zijn (zie het onderzoek in de PPO-folder "Op tijd bestrijden van varroa redt de winterbijen" uit juni 2007). Ergens in de tweede week van januari van het volgende jaar kun je al weer het eerste gesloten broed in het volk aantreffen. Voor een optimale werking van het 'druppelen van oxaalzuur' dient deze dus waarschijnlijk ergens tussen half december en de tweede week van januari te gebeuren, met een voorkeur voor een koude dag in december.</ref> en <ref>Als er in de herfst geen koudeprikken (perioden met echt lage temperaturen nabij 0 °C.) zijn, dan is het mogelijk dat de koningin gewoon doorgaat met leggen (uiteraard wel met veel geringere aantallen eitjes dan in voorjaar en zomer). Dan is er dus geheel géén broedloze periode in de winter, met als gevolg dat het 'oxaalzuur druppelen' aanzienlijk minder effectief is.</ref>) op de dichte [[wintertros]] van bovenaf tussen de straatjes.
+
Het '''oxaalzuur druppelen''' is een vorm van [[varroabestrijding]].
 +
 
 +
* 'Oxaalzuur druppelen'  doe je in de [[broedloze periode]] '''in de winter''' (voor een nadere precisering zie voetnoten <ref>Juist volken met een hogere varroabesmetting zullen pas later in het jaar stoppen met broeden (bij volken die pas eind september een effectieve varroabehandeling krijgen kun je nadien zelfs nog een toename van het broed zien). Volken met een lage besmetting kunnen daarentegen juist al vanaf eind oktober broedloos zijn (zie het onderzoek in de PPO-folder "Op tijd bestrijden van varroa redt de winterbijen" uit juni 2007). Ergens in de tweede week van januari van het volgende jaar kun je al weer het eerste gesloten broed in het volk aantreffen. Voor een optimale werking van het 'druppelen van oxaalzuur' dient deze (afhankelijk van de eerste [[koudeprik]]) ergens tussen half december en de tweede week van januari te gebeuren, met een voorkeur voor een koude dag in december.</ref> en <ref>Als er in de herfst - tot aan de kortste dag - geen koudeprik is, dan is het mogelijk dat het volk nimmer geheel broedloos is. In dergelijke omstandigheden is de effectiviteit van het 'oxaalzuur druppelen' geringer omdat oxaalzuur niet in [[gesloten broed]] werkt.</ref>) op de dichte [[wintertros]] van bovenaf tussen de straatjes.
 
** De te gebruiken concentratie van oxaalzuur betreft 35 gram oxaalzuur opgelost in 1 liter [[suikerwater]] van 1:1.
 
** De te gebruiken concentratie van oxaalzuur betreft 35 gram oxaalzuur opgelost in 1 liter [[suikerwater]] van 1:1.
 
** Druppel per bezet straatjes bijen (bijvoorbeeld met een injectiespuit waarop een maatvoering staat) 5 ml van de oplossing.
 
** Druppel per bezet straatjes bijen (bijvoorbeeld met een injectiespuit waarop een maatvoering staat) 5 ml van de oplossing.
Regel 8: Regel 10:
 
*** zodat de bijen dan op een compactere tros zitten en daardoor de oplossing beter, en daardoor effectiever, aan elkaar overbrengen, en
 
*** zodat de bijen dan op een compactere tros zitten en daardoor de oplossing beter, en daardoor effectiever, aan elkaar overbrengen, en
 
*** zodat de bijen dan op een compactere tros zitten en er daardoor geen druppels tussen de bijen door op de bodem, in plaats van op de bijen, terecht komen.
 
*** zodat de bijen dan op een compactere tros zitten en er daardoor geen druppels tussen de bijen door op de bodem, in plaats van op de bijen, terecht komen.
 +
  
 
==Een fotoreportage==
 
==Een fotoreportage==

Versie van 6 jan 2013 om 16:01

De theorie

Het oxaalzuur druppelen is een vorm van varroabestrijding.

 • 'Oxaalzuur druppelen' doe je in de broedloze periode in de winter (voor een nadere precisering zie voetnoten [1] en [2]) op de dichte wintertros van bovenaf tussen de straatjes.
  • De te gebruiken concentratie van oxaalzuur betreft 35 gram oxaalzuur opgelost in 1 liter suikerwater van 1:1.
  • Druppel per bezet straatjes bijen (bijvoorbeeld met een injectiespuit waarop een maatvoering staat) 5 ml van de oplossing.
  • De buitentemperatuur moet tussen de -5 en +5 graden Celsius liggen:
   • zodat er niet of nauwelijks bijen van de tros opvliegen (die soms niet meer goed op de vliegopening zijn georiënteerd, en derhalve de weg terug niet meer kunnen vinden),
   • zodat de bijen dan op een compactere tros zitten en daardoor de oplossing beter, en daardoor effectiever, aan elkaar overbrengen, en
   • zodat de bijen dan op een compactere tros zitten en er daardoor geen druppels tussen de bijen door op de bodem, in plaats van op de bijen, terecht komen.


Een fotoreportage

Vullen doseerspuit.
5 mililiter per straatje.
Dekplank lichten.


Een filmpje

In onderstaand filmpje wordt het druppelen uitgevoerd bij verschillende typen kasten op 1 of 2 broedkamers. Ook de mijtenval na acht dagen wordt getoond.

Het starten van het filmpje kan soms even wat meer tijd kosten. <VideoFlv>/movies/oxaal-druppelen.flv</VideoFlv>


Gerelateerde informatie:


Voetnoten

 1. Juist volken met een hogere varroabesmetting zullen pas later in het jaar stoppen met broeden (bij volken die pas eind september een effectieve varroabehandeling krijgen kun je nadien zelfs nog een toename van het broed zien). Volken met een lage besmetting kunnen daarentegen juist al vanaf eind oktober broedloos zijn (zie het onderzoek in de PPO-folder "Op tijd bestrijden van varroa redt de winterbijen" uit juni 2007). Ergens in de tweede week van januari van het volgende jaar kun je al weer het eerste gesloten broed in het volk aantreffen. Voor een optimale werking van het 'druppelen van oxaalzuur' dient deze (afhankelijk van de eerste koudeprik) ergens tussen half december en de tweede week van januari te gebeuren, met een voorkeur voor een koude dag in december.
 2. Als er in de herfst - tot aan de kortste dag - geen koudeprik is, dan is het mogelijk dat het volk nimmer geheel broedloos is. In dergelijke omstandigheden is de effectiviteit van het 'oxaalzuur druppelen' geringer omdat oxaalzuur niet in gesloten broed werkt.