Oxaalzuur verdampen

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het oxaalzuur verdampen is een vorm van varroabestrijding.

  • Deze vorm van varroabestrijding is in Nederland niet toegestaan, maar de voor het verdampen veel toegepaste Varrox verdamper is in de meeste imkerwinkels gewoon verkrijgbaar.

Wanneer?

Oxaal verdamping bovenaf. Bij het daadwerkelijk verdampen sluit dit speciaal voor het verdampen gemaakte deksel de kast uiteraard af. Via bovenaf moet je na het verdampen wel iets langer wachten totdat de oxaalkristallen overal zijn neergeslagen.

Het oxaalzuur verdampen doe je:

  • in een broedloze periode in het late najaar en/of winter,
  • terwijl de buitentemperatuur tussen de 2°C en 10°C[1] ligt.

Afhankelijk van de eerste koudeprik komt deze samenloop van omstandigheden meestal ergens tussen half november en half januari voor.

Hoe?

Het oxaalzuur verdampen:

  • doe je in een afgesloten kast, die je na de behandeling nog zo'n 10 minuten[2] gesloten houdt,
    • enerzijds wordt zo voorkomen dat er bijen naar buiten vluchten (en dan waarschijnlijk verkleumen), en anderzijds wordt zo voorkomen dat de oxaaldamp wordt afgevoerd voordat het op de varroamijten neerslaat,
  • doe je door in zo'n 2 1/2 minuut een hoeveelheid oxaalkristallen te verdampen die afhankelijk is van de grootte[3] van de kast, waarna je de verdamper nog 1 minuut in de kast laat zitten,
  • kan zowel van boven- als van onderaf (in beide gevallen zullen de bijen middels ventileren bijdragen aan het door de gehele kast verspreiden van de oxaaldamp):
    • van onderaf: zie het onderstaande filmpje.
    • van bovenaf: zie nevenstaande foto.



Als er na de behandeling sprake is van een erg hoge mijtenval, dan kan de behandeling probleemloos na 2 weken nog eens worden herhaald. Bij het 'oxaalzuur druppelen' is dat problematischer, omdat de bijen bij het druppelen de gebruikte oxaalzuuroplossing (veel meer) in zich opnemen. Het 'oxaalzuur druppelen' heeft echter als voordeel dat het een stuk sneller gaat dan het verdampen.

Voetnoten

  1. Bij een buitentemperatuur tegen de 10°C kunnen de bijen overdag nog buiten vliegen. In dat geval voer je de behandeling uit als de bijen niet meer vliegen.
  2. Voor de eigen veiligheid is 20 minuten aan te bevelen, zodat er dan na het openen geen dampen meer vrijkomen. Bovendien is het verstandig om - als het waait - zoveel mogelijk bovenwinds van de weer geopende kasten te blijven.
  3. In een 10-raamskast 1 gram, en in een 20-raamskast 2 gram.