Reservekoninginnen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
 
Het is altijd handig om wat koninginnen als reserve te hebben voor het geval er iets mis gaat met de koningin in een van de [[productievolken]].
 
Het is altijd handig om wat koninginnen als reserve te hebben voor het geval er iets mis gaat met de koningin in een van de [[productievolken]].
Er zijn verschillende manieren om reservekoninginnen te verkrijgen. Zo'n reservekoningin wordt dan tussentijds bewaard in een (in ieder geval bij aanvang) klein bijenvolkje (dat op termijn natuurlijk best ook een volwaardig productievolk kan worden, maar meestal aan het eind van het bijenseizoen wordt opgedoekt of [[verenigd]]).
 
  
 +
Er zijn verschillende manieren om reservekoninginnen te verkrijgen (laat je inspireren door de de verschillende manieren van [[koninginnenteelt]]).
  
== Verschillende manieren om aan reservekoninginnen te komen ==
+
Let wel, je hebt natuurlijk pas echt een reservekoningin na geslaagde bevruchtingsvluchten waarna de nieuwe koningin aan de leg is gegaan.
* Je kan een raam met eitjes en voldoende voer en bijen in een klein kastje doen. Als je aan eigen selectie doet dan haal je dat raam uit het volk dat het meeste voldoet aan de door jezelf opgestelde criteria. De bijen zullen zich vlot [[moerloos]] gaan voelen en zullen middels een [[redcel]] zelf een nieuwe koningin gaan maken. Omdat het een klein kastje betreft zullen de bijen meestal zelf in de gaten houden dat er uiteindelijk maar 1 koningin is (en er niet gezwermd wordt). Na geslaagde bevruchtingsvluchten gaat de nieuwe koningin aan de leg: we hebben een '''reservekoningin'''.
+
 
* We maken een of meerdere [[bevruchtingsvolkjes]].
+
Zo'n reservekoningin wordt dan tussentijds bewaard in een (in ieder geval bij aanvang) klein bijenvolkje in een oderkomen dat wel voldoende groot is om de jonge koningin aan de leg te houden. Op termijn kan zo'n volkje natuurlijk best ook een volwaardig productievolk worden (krijgt dan een steeds groter onderkomen), maar vaak wordt het aan het eind van het bijenseizoen opgedoekt of [[verenigd]]).
** Let op: nadat de jonge koningin heeft gepaard kan deze niet al te lang meer in zo'n bevruchtingsvolkje blijven. Omdat het daar niet genoeg eitjes kan leggen loop je het risico dat de jonge koningin ook al weer vlot van de leg gaat, en/of met het volk wegzwermt.
 

Versie van 10 mei 2009 11:01

Het is altijd handig om wat koninginnen als reserve te hebben voor het geval er iets mis gaat met de koningin in een van de productievolken.

Er zijn verschillende manieren om reservekoninginnen te verkrijgen (laat je inspireren door de de verschillende manieren van koninginnenteelt).

Let wel, je hebt natuurlijk pas echt een reservekoningin na geslaagde bevruchtingsvluchten waarna de nieuwe koningin aan de leg is gegaan.

Zo'n reservekoningin wordt dan tussentijds bewaard in een (in ieder geval bij aanvang) klein bijenvolkje in een oderkomen dat wel voldoende groot is om de jonge koningin aan de leg te houden. Op termijn kan zo'n volkje natuurlijk best ook een volwaardig productievolk worden (krijgt dan een steeds groter onderkomen), maar vaak wordt het aan het eind van het bijenseizoen opgedoekt of verenigd).