Schudzwerm

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een schudzwerm is een kunstzwerm die op de volgende manier kan worden gemaakt:

Prepareer van te voren een klein (3 tot 6 ramen) kastje dat een goede ventilatie in de bodem heeft. Vul deze met 1 of 2 voerramen (liefst niet net uit een ander volk), en plaats in het midden een uitgebouwd leeg raam. Er mag eventueel ook nog gesloten broed bij in, maar beslist geen open broed.

Haal de ramen weer uit het geprepareerde kleine kastje, en zet ze er bijvoorbeeld naast.

Schud van een hele honingkamer (van boven het moerrooster) alle bijen in een hele grote emmer. De bijen uit de honing kamer hebben de juiste leeftijd om een moer op in te voeren. De vliegbijen mogen er af vliegen (maar dat hoeft niet perse allemaal).

Stoot de bijen in de emmer regelmatig naar beneden. Laat ze niet over de rand gaan hangen, want dan stoot je ze daarna buiten de emmer.

Controleer of het borgplaatje van het invoerkooitje met de bevruchte moer wel is weggebroken.

Draai dan, na een laatste keer naar beneden stoten[1], de bijen in de emmer rond zodat ze gaan klonten, en gooi de hele klont in de kast.

Hang snel de ramen terug op hun plaats (niet drukken geef ze even de tijd om tegen de ramen te lopen).

Hang daarna direct het invoerkooitje tussen de ramen, met een spijker door het oogje, en het voer naar beneden.

Sluit het kastje, veeg de resterende bijen die aan de kast hangen weg, en zet het kastje op een koele en donkere plek. Als je het kastje direct open zet, dan lopen de bijen naar buiten, en vliegen gedeeltelijk af op andere volken. De bijen moeten op de koele en donkere plek eerst harmoniseren.

Zet in het schemerdonker voor de volgende avond het kastje op meer dan 2 km afstand van de stand waar de bijen vandaan komen (anders vliegt 2/3 deel van de bijen weer af) en open het vlieggat. Zodoende harmoniseren de bijen en de koningin 2 nachten, en vliegen de volgende dag rustig in. De moer is ondertussen wel uit het kooitje.

Na 3 dagen constateren dat de koningin inmiddels vrij is en dan het kooitje verwijderen. Niet verder kijken, want dan loop je kans op inballen.

Na 9 dagen kijken of er larven zijn. Die zijn sneller te zien dan eitjes. Zo weinig mogelijk rook gebruiken, en geen razzia op de koningin gaan houden. Geef de koningin nog een week de kans om gesloten broed te krijgen.

Daarna wekelijks controleren op wisseldoppen.


Voetnoten

  1. Dit is overigens een goed moment om als varroabestrijding met een plantespuit ook even wat oxaal in de emmer te spuiten