Segeberger

Uit Imkerpedia
Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 24 nov 2009 om 20:59
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Segebergers in de bijenstal van Gerard B.W. Vos

Omschrijving

De naam van deze kast komt van de Noord Duitse plaats Bad Segeberger, waar een plaatselijke imkerschool de eerste plannen en ontwikkeling voor deze kast heeft gemaakt. De kasten zijn van Polystyreen, in de volksmond piepschuim, echter met een ander soort drijfmiddel en een dichtheid van tussen de 90 en 100 kg/m³. Door de grote isolatiewaarde van de kast komt er minder schimmelvorming van de raten in de winter, minder voer, snellere ontwikkeling in het voorjaar. Het gewicht van de kast is een groot voordeel, vooral bij het reizen. Beschadigingen tijdens vervoer komen nauwelijks voor. De broedkamer is tevens honingkamer. Thans is ook een honingkamer formaat verkrijgbaar, en een opzetrand als voerrand met speciale raampjes uitermate geschikt om raathoning te winnen. De kasten mogen worden geschilderd.

Afmeting van de kast is 500*500mm en geschikt voor 11 standaard ramen. De Nederlandse uitvoering wijkt enigszins af van de Duitse. Daar gebruikt men namelijk andere raampjes (Duits Normaal) iets groter en met heel kleine oortjes.

In een Segeberger kan men zowel koudbouw als warmbouw toepassen.


Andere kunststofkasten:

  • De door een directe concurerent van de Segeberger onwikkelde Frankenbeute staat met behulp van hulpstukken meerdere verschillende raammaten toe.
  • De DB plus voor de raammaat van de Dadantkast


Datering

sinds 1971 tot heden.


Voorkomen

Duitsland en Benelux.