Segeberger bevruchtingskastje

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Omschrijving

Het Segeberger bevruchtingskastje is bedoeld voor een bevruchtingsvolkje. Het is van Duitse oorsprong en heet daar "Segeberger Begattungskasten". Het Segeberger bevruchtingskastje is een totaal ander kastje dan de reguliere heel wat grotere "gewone" Segeberger.


Het Segeberger bevruchtingskastje is gemaakt van EPS (piepschuim), en heeft schuine binnenwanden (waar de bijen minder snel raat aan vast zullen bouwen, zie TBH).


Het Segeberger bevruchtingskastje heeft zowel aan de voor- als aan de onderkant een bijeningang. Beide openingen kunnen (hetzij via een draaischijf aan de voorkant, hetzij via een uitschuifbare bodem aan de onderkant) op de standen 'open', 'gesloten', of 'moerrooster' worden gezet. De draaisschijf aan de voorkant heeft bovendien nog een stand 'darrenrooster'.


In het kastje is plaats voor 4 toplatjes met daarachter een, middels een wandje afgescheiden, voercompartiment.


Als het wandje wordt uitgesneden is er plaats voor 6 raatjes, maar dan heb je geen voercompartiment meer. Je kunt dit oplossen door aan het uitgesneden wandje een dwarsstukje te plakken (aan de kant van het voergedeelte). Als je dit wandje terugplaatst en dan het voergedeelte vult met suikerdeeg, dan houdt het kleverige suikerdeeg het wandje op de plek. Via het houtje aan de bovenkant houdt ook het deksel het wandje op de plek. Door het bovenhoutje kan het kastje - bij het vullen met bijen - ook nog steeds op de kop worden gehouden.


De kastjes moeten met minstens twee soeplepels bijen worden gevuld. Daartoe kun je het kastje het beste op de kop zetten om de bijen via de bodem in het kastje te doen. Dat is gemakkelijker dan via de bovenkant omdat je dan na vulling snel alle raatjes weer terug moet plaatsen.


De raampjes kunnen na het bevruchtingsseizoen per twee in een regulier broed- of honingkamerraam geplaatst worden, waarna het volkje in een grotere kast kan doorgroeien. Om dit groeiscenario te bespoedigen kun je het volkje bij aanvang meer bijen meegeven (bijvoorbeeld vier soeplepels).


Het Segeberger bevruchtingskastje lijkt veel op het Kieler bevruchtingskastje (althans op het moderne model Kieler). De buitenafmetingen zijn zelfs identiek en je kunt de verschillende kastjes dan ook prima op elkaar stapelen. Het Kieler bevruchtingkastje heeft echter een uitneembaar voerbakje zodat je het voerbakje op termijn kunt vervangen door 2 extra toplatjes. De helling van de schuine binnenwanden van de Segeberger is iets anders dan die van de Kieler. De deksels van de Segeberger passen (iets los) op het moderne model van de Kieler bevruchtingskastjes, maar niet andersom.


Voor het Segeberger bevruchtingskastje zijn ook opzetkamertjes verkrijgbaar.



Datering

Tot heden

Voorkomen

Nederland, België, Duitsland

Navigatie