Speenkruid

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 21 dec 2010 om 22:15 (Nieuwe pagina aangemaakt met '(''Ranunculus ficaria'') 600px|right|thumb ==Omschrijving en kenmerken== Het '''speenkruid''' is (evenals de niet met het speenkruid t...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(Ranunculus ficaria)

Ranunculus-ficaria.jpg

Omschrijving en kenmerken

Het speenkruid is (evenals de niet met het speenkruid te verwarren winterakoniet) een tamelijk laagblijvende en al vroege voorjaarsbloeier. Op mooie zonnige dagen bloeien ze met gele bloemen, op bewolkte dagen blijven de bloemen dicht.

Na de bloei sterft het bovengrondse deel van de plant af, de ondergrondse knolletjes van enkele millimeters lengte blijven in leven voor het volgende jaar.

De plant kan in elke grond worden aangeplant, maar komt algemeen voor op vochtige gronden, langs natte bosranden en slootkanten. Speenkruid is een plantje dat iedereen weleens gezien heeft, bewust of onbewust.

Gewoon speenkruid verspreidt zich zowel door zaadvorming en verspreiding als door knollen. Deze laatste groeien niet alleen in de grond, maar ook in de oksels van de bladstelen.

In een tuin is gewoon speenkruid een aardig plantje, maar het moet wel in de hand gehouden worden omdat het zich via de in de grond blijvende knolletjes snel verspreidt en dan hele "tapijten" kan vormen waarbij andere planten het onderspit delven,

In de handel zijn ook cultivars van het speenkruid te verkrjgen.Pollen informatie

  • Kleur: geel


Verwijzingen en bronnen