Stopsignaal

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Honingbijen beschikken over een stopsignaal die remmend werkt op de kwispeldans en dus op de werving van haalbijen (of speurbijen) voor een bepaalde voedselbron of nestplaats[1]. Dit stopsignaal wordt bijvoorbeeld toegepast:

  • indien er bij een bepaalde voedselbron gevaar is waargenomen, of
  • indien een speurbij uit een zwerm enthousiast is voor een bepaalde nestplaats, en de dansen voor een andere nestplaats wil laten uitdoven.


Het stopsignaal is een vibratiesignaal:

  • dat ongeveer 150 milliseconden duurt,
  • dat een basisfrequentie van ongeveer 350 Hz heeft, en
  • dat door de zender wordt afgegeven terwijl zij met haar kop ergens tegen het lichaam van de danser stoot/duwt.

Dansers reageren niet direct op één zo'n stopsignaal. Meestal zijn meerdere stopsignalen nodig voordat een danser stopt.


In onderstaand filmpje zie je een lichtblauw-geel gemerkte speurbij die de kwispeldans doet op de buitenkant van een zwermtros[2]. Het is dus een speurbij die een nestplaats heeft gevonden en die met behulp van de kwispeldans de plek aan de andere bijen wil doorgeven. Je ziet echter dat ze door andere bijen (en met name door die roze gemerkte bij) wordt gehinderd en dat er sprake is van kopstoten soms gepaard gaande met het te horen stopsignaal. Die andere (speur)bijen prefereren dus blijkbaar een andere nestplaats.

320px

Voetnoten

  1. T.D.Seeley1, P.K.Visscher, T.Schlegel, P.M.Hogan, N.R.Franks, J.A.R.Marshall. Stop Signals Provide Cross Inhibition in Collective Decision-Making by Honeybee Swarms. Science, Volume 335 nummer 6064, 6 January 2012, blz. 108-111.
  2. Je ziet immers dat ze niet over bijenraat, maar over bijen heen loopt.