Vloeibaar maken van honing: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Als [[honing]] wordt verhit tot een temperatuur boven de 45 graden dan treedt er kwaliteitsverlies op. Juist de voor honing zo kenmerkende [[enzymen]] gaan dan verloren. Ook in de magnetron wordt de honing al gauw op sommige plaatsen te heet.
+
[[kristallisatie|Gekristalliseerde]] honing kun je met behulp van verwarming weer '''vloeibaar maken''', maar als honing wordt verhit tot een temperatuur boven de 45 graden treedt er kwaliteitsverlies op. Juist de voor honing zo kenmerkende [[enzymen]] gaan dan verloren. Ook in de magnetron wordt de honing al gauw op sommige plaatsen te heet.
  
Om [[kristallisatie|gekristalliseerde]] honing weer vloeibaar te maken dient dan ook zeer voorzichting te worden gehandeld. Het beste is om de honing [http://nl.wikipedia.org/wiki/Au_bain-marie au bain-marie] tot maximaal 45 graden te verhitten.
+
Bij het verwarmen van honing dient dan ook zeer voorzichting te worden gehandeld. Het beste is om de honing [http://nl.wikipedia.org/wiki/Au_bain-marie au bain-marie] tot maximaal 45 graden te verhitten.
 +
 
 +
Na verloop van tijd zal deze aldus weer vloeibaar gemaakte honing  wel weer gewoon kristalliseren<ref>H.W.de Boer. Kristallisatie van honig en het verhitten van gekristalliseerden honing. [[Maandbladen voor bijenteelt sinds 1898|Maandschrift voor Bijenteelt]]. nummer 7, juli 1932.</ref>. Zelfs het gedurende 24 uur op maximaal 45 graden houden is niet voldoende om herkristallisatie te voorkomen; reeds na één maand zijn wederom enkele kristallen zichtbaar, die na 3 maanden zijn bezonken op de bodem en daar blijkbaar langzaam aangroeien.
 +
 
 +
Naarmate de verhitting hoger en langer is zal herkristallisatie steeds minder snel optreden (maar dus wel ten koste van de kwaliteit van de honing).
 +
 
 +
 
 +
[[Thixotropische honing]] maak je weer vloeibaar met behulp van beweging (door te roeren in het honingpotje, of door het [[kolbtoestel|kolben]] van de [[honingraat]]).
 +
 
 +
 
 +
==Voetnoten==
 +
<references />

Huidige versie van 11 nov 2016 om 23:31

Gekristalliseerde honing kun je met behulp van verwarming weer vloeibaar maken, maar als honing wordt verhit tot een temperatuur boven de 45 graden treedt er kwaliteitsverlies op. Juist de voor honing zo kenmerkende enzymen gaan dan verloren. Ook in de magnetron wordt de honing al gauw op sommige plaatsen te heet.

Bij het verwarmen van honing dient dan ook zeer voorzichting te worden gehandeld. Het beste is om de honing au bain-marie tot maximaal 45 graden te verhitten.

Na verloop van tijd zal deze aldus weer vloeibaar gemaakte honing wel weer gewoon kristalliseren[1]. Zelfs het gedurende 24 uur op maximaal 45 graden houden is niet voldoende om herkristallisatie te voorkomen; reeds na één maand zijn wederom enkele kristallen zichtbaar, die na 3 maanden zijn bezonken op de bodem en daar blijkbaar langzaam aangroeien.

Naarmate de verhitting hoger en langer is zal herkristallisatie steeds minder snel optreden (maar dus wel ten koste van de kwaliteit van de honing).


Thixotropische honing maak je weer vloeibaar met behulp van beweging (door te roeren in het honingpotje, of door het kolben van de honingraat).


Voetnoten

  1. H.W.de Boer. Kristallisatie van honig en het verhitten van gekristalliseerden honing. Maandschrift voor Bijenteelt. nummer 7, juli 1932.