Voedsterbij: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 2: Regel 2:
  
  
Het eiwitrijke voedersap in de voedersapklieren wordt geproduceerd vanuit honing en [[bijenbrood]]. Alle bijen (behalve de jonge bijen in opbouw) ontvangen hun benodigde [[eiwit]] van de voedsterbijen. De voedsterbijen zijn dus de verdelers van het [[eiwit]] in het volk. De jonge larven ontvangen de eerste 3 á 4 dagen alleen voedersap, daarna worden ze gevoed met een mengsel van voedersap, honing en stuifmeel. Als er een tekort aan bijenbrood ontstaat kunnen de voedsterbijen ongeveer één week interen op hun eiwitvetlichaam. Daarna worden eitjes en jonge larve gekanabaliseerd om de koningin en het overige broed van eiwit te voorzien.
+
Het eiwitrijke voedersap in de voedersapklieren wordt geproduceerd vanuit honing en [[bijenbrood]]. Alle bijen (behalve de jonge bijen in opbouw) ontvangen hun benodigde [[eiwit]] van de voedsterbijen. De voedsterbijen zijn dus de verdelers van het [[eiwit]] in het volk. De jonge larven ontvangen de eerste 3 á 4 dagen alleen voedersap, daarna worden ze gevoed met een mengsel van voedersap, honing en stuifmeel. Als er een tekort aan bijenbrood ontstaat kunnen de voedsterbijen ongeveer één week interen op hun eiwitvetlichaam. Daarna worden eitjes en jonge larve gekannibaliseerd om de koningin en het overige broed van eiwit te voorzien.

Versie van 16 okt 2011 18:52

Een van de eerste taken van een nieuwe werkbij is het (vanaf dag 4 tot 15) voedsterbij zijn. Ze levert dan voedersap aan larven. Eerst alleen aan oudere larven, maar vanaf dag 6 (als de voedersapklieren volgroeid zijn) ook de jongere larven. Een voedsterbij kan genoeg voedersap leveren voor 2 larven.


Het eiwitrijke voedersap in de voedersapklieren wordt geproduceerd vanuit honing en bijenbrood. Alle bijen (behalve de jonge bijen in opbouw) ontvangen hun benodigde eiwit van de voedsterbijen. De voedsterbijen zijn dus de verdelers van het eiwit in het volk. De jonge larven ontvangen de eerste 3 á 4 dagen alleen voedersap, daarna worden ze gevoed met een mengsel van voedersap, honing en stuifmeel. Als er een tekort aan bijenbrood ontstaat kunnen de voedsterbijen ongeveer één week interen op hun eiwitvetlichaam. Daarna worden eitjes en jonge larve gekannibaliseerd om de koningin en het overige broed van eiwit te voorzien.