Voorzwerm

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 7 nov 2015 om 16:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De voorzwerm is de eerste zwerm die een volk verlaat. De voorzwerm bevat de oude (dus reeds bevruchte) koningin[1], en deze vertrekt[2] na het sluiten van de eerste zwermcel[3].

De meeste voorzwermen vertrekken op het midden van de dag, zo tussen 12:00 en 14:00 uur. Als de eerste zwermcel na dat tijdstip sluit, dan zal de voorzwerm dus meestal pas de volgende dag plaatsvinden. In dat geval kan de tuter zich dus al 6 dagen na de voorzwerm melden [4].

De voorzwerm vliegt meestal niet ver weg, vanwege de beperkingen daartoe van de oude koningin. De voorzwerm is (nog) goedaardiger dan de nazwerm vanwege de aanwezigheid van die reeds bevruchte koningin. Een dergelijke zwerm loopt niet meer het risico om de koningin kwijt te raken tijdens een van haar bevruchtingsvluchten, want die hoeft ze immers niet meer te doen.

Voorzwermen zijn meestal groter dan nazwermen. Nadat je de zwerm hebt gehuisvest weet je snel dat het daadwerkelijk een voorzwerm betreft als je al na een paar dagen eitjes aantreft.

Als een voorzwerm later in het jaar nog een keer zwermt dan noemde men dat in de korfimkerij de maagdenzwerm. Als ook de maagdenzwerm nog een keer zwermde dan noemde men die zwerm een keizer. De betreffende koningin heeft dan dus in dat seizoen drie keer gezwermd (voorzwerm, maagdenzwerm, keizer)!

Voetnoten

  1. De zingende voorzwerm is hierop een zelden voorkomende uitzondering.
  2. Als de weersomstandigheden het toelaten !!
  3. Oftewel zodra de larf van de eerste nieuwe aankomende koningin zich verpopt
  4. Hetgeen dan dus toch na 7 dagen pop is.