Vulblok: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Verwijst door naar Kantraam)
 
k
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
#redirect [[kantraam]]
+
[[image:Kantraam.JPG|thumb|400px|right|Eén kant van een vulblok. De andere kant is identiek.]]
 +
Een '''vulblok''' is een 'raat van hout'<ref>Een vulblok kun je vrij simpel maken door bijvoorbeeld een plaatje hardboard of triplex op een leeg raampje te timmeren, of door gewoon het monteren van een plank aan een bovenlat.</ref>. Afhankelijk van de toepassing wordt zo'n vulblok ook wel een '''sluitraam''', '''sluitblok''' of '''kantraam''''genoemd.
 +
 
 +
* '''Toepassing als vulblok''':
 +
** (Tijdelijk) een plaats in de [[bijen-behuizingen|bijenwoning]] bezetten (op te vullen). Laat je een plaats leeg dan loop je namelijk kans dat de bijen er bijenraat en wellicht [[warbouw]] (aan bijvoorbeed de dekplank) gaan bouwen.
 +
** Vulblokken worden ook vaak geplaatst bij het [[inwinteren]] van kleine volkjes in te grote kasten<ref>Dat is bepaald niet optimaal als een volk volop aan het broeden is, want dan zal er in een te grote kast veel warmte verdwijnen. In de winter wordt er echter niet of nauwelijks gebroed. Dan is deze handelswijze dus minder een probleem voor de bijen.</ref>. Zo'n vulblok heeft dan (in de winter) echter nauwelijk functie als isolatie, want daar zorgen de bijen binnen de [[wintertros]] grotendeels zelf voor. Om die reden kun je daarom ook gewoon een [[bouwraam]] in plaats van een volblok geven, dan kunnen de bijen daar in het voorjaar aan gaan bouwen als ze er weer aan toe zijn. Nog beter is een kast die past bij de grootte van het volk!
 +
* '''Toepassing als sluitraam / sluitblok''':
 +
** Zo wordt een vulblok ook wel genoemd als deze in de bijenwoning aan de buitenkant van het volk wordt geplaats waarbij dan aan de andere kant van het vulblok een lege ruimte of een (of meerdere) vulblok(ken) zit.
 +
* '''Toepassing als kantraam''':
 +
** Een vulblok aan de buitenkant van het volk tegen de kastwand (maar ook deze wordt dan wel sluitraam of sluitblok genoemd).
 +
*** Dit maakt het mogelijk om het volk zodanig te controleren dat je elk raam maar 1 x verplaatst: je neemt het kantraam uit, je controleert het raam dat naast het kantraam zat en plaatst deze na de controle op de plaats van het kantraam, je neemt het volgende raam uit en plaatst deze na de controle op de positie war het vorige raam voorheen zat, etc. , na controle van het laatste raam is er automatisch een lege positie over (tegen de ander kastwand als waar het kantraam voorheen zat) en daar kun je het kantraam weer kunt plaatsen<ref>Als je niet werkt met een kantraam, dan neem je eerst het eerste raam uit en controleer je dat en plaats je het daarna ergens buiten de bijenwoning, daarna controleer je alle andere ramen, maar nadat je die dan allemaal ook hebt gecontroleerd moet je ze ook allemaal weer terug plaatsen om het eerste uitgenomen raam weer terug te kunnen plaatsen.</ref>
 +
***In kasten met ramen op een [[raatafstand|hart op hart raatafstand]] van 35 mm is het gebruik van een kantraam extra aan te bevelen omdat de ramen dan dichter tegen elkaar aan zitten dan bij een raatstand van 38 mm. Bij het uitnemen van het eerste raam loop je dan extra risico op het beschadigen van bijen. Bij het uitnemen van een mooi plat kantraam is dat risico minder groot.
 +
 
 +
==Voetnoten==
 +
<references />

Huidige versie van 14 nov 2016 om 12:02

Eén kant van een vulblok. De andere kant is identiek.

Een vulblok is een 'raat van hout'[1]. Afhankelijk van de toepassing wordt zo'n vulblok ook wel een sluitraam, sluitblok of kantraam'genoemd.

  • Toepassing als vulblok:
    • (Tijdelijk) een plaats in de bijenwoning bezetten (op te vullen). Laat je een plaats leeg dan loop je namelijk kans dat de bijen er bijenraat en wellicht warbouw (aan bijvoorbeed de dekplank) gaan bouwen.
    • Vulblokken worden ook vaak geplaatst bij het inwinteren van kleine volkjes in te grote kasten[2]. Zo'n vulblok heeft dan (in de winter) echter nauwelijk functie als isolatie, want daar zorgen de bijen binnen de wintertros grotendeels zelf voor. Om die reden kun je daarom ook gewoon een bouwraam in plaats van een volblok geven, dan kunnen de bijen daar in het voorjaar aan gaan bouwen als ze er weer aan toe zijn. Nog beter is een kast die past bij de grootte van het volk!
  • Toepassing als sluitraam / sluitblok:
    • Zo wordt een vulblok ook wel genoemd als deze in de bijenwoning aan de buitenkant van het volk wordt geplaats waarbij dan aan de andere kant van het vulblok een lege ruimte of een (of meerdere) vulblok(ken) zit.
  • Toepassing als kantraam:
    • Een vulblok aan de buitenkant van het volk tegen de kastwand (maar ook deze wordt dan wel sluitraam of sluitblok genoemd).
      • Dit maakt het mogelijk om het volk zodanig te controleren dat je elk raam maar 1 x verplaatst: je neemt het kantraam uit, je controleert het raam dat naast het kantraam zat en plaatst deze na de controle op de plaats van het kantraam, je neemt het volgende raam uit en plaatst deze na de controle op de positie war het vorige raam voorheen zat, etc. , na controle van het laatste raam is er automatisch een lege positie over (tegen de ander kastwand als waar het kantraam voorheen zat) en daar kun je het kantraam weer kunt plaatsen[3]
      • In kasten met ramen op een hart op hart raatafstand van 35 mm is het gebruik van een kantraam extra aan te bevelen omdat de ramen dan dichter tegen elkaar aan zitten dan bij een raatstand van 38 mm. Bij het uitnemen van het eerste raam loop je dan extra risico op het beschadigen van bijen. Bij het uitnemen van een mooi plat kantraam is dat risico minder groot.

Voetnoten

  1. Een vulblok kun je vrij simpel maken door bijvoorbeeld een plaatje hardboard of triplex op een leeg raampje te timmeren, of door gewoon het monteren van een plank aan een bovenlat.
  2. Dat is bepaald niet optimaal als een volk volop aan het broeden is, want dan zal er in een te grote kast veel warmte verdwijnen. In de winter wordt er echter niet of nauwelijks gebroed. Dan is deze handelswijze dus minder een probleem voor de bijen.
  3. Als je niet werkt met een kantraam, dan neem je eerst het eerste raam uit en controleer je dat en plaats je het daarna ergens buiten de bijenwoning, daarna controleer je alle andere ramen, maar nadat je die dan allemaal ook hebt gecontroleerd moet je ze ook allemaal weer terug plaatsen om het eerste uitgenomen raam weer terug te kunnen plaatsen.