Winterbijen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
Winterbijen zijn de bijen die het volk door de winter helpen. Ze leven langer doordat ze in het najaar - wanneer er steeds minder [[broed]] en steeds minder [[dracht]] is - verschillende taken niet hebben hoeven uit te voeren, te weten:
+
Winterbijen zijn de bijen die het volk door de winter helpen. Ze leven langer (en hebben een hoger eiwitgehalte) doordat ze in het najaar (vanwege het krimpende [[broednest]]) zowel meer worden verwend, als zelf minder hoeven te doen. zo hoeven ze nauwelijks:
* voederen ([[voedsterbij]])
+
* nieuwe [[larven]] te voederen ([[voedsterbij]])
* was zweten (bouwbij)
+
* was te zweten (bouwbij), of te
* vliegen (haalbij).
+
* vliegen (haalbij) (er is immers ook steeds minder [[dracht]]).
Het ontstaan van voldoende winterbijen van goed kwaliteit is sterk afhankelijk van het aanbod aan stuifmeel. De eerste winterbijen ontstaan in Nederland eind augustus en in gezonde volken ontstaan de meeste winterbijen tussen half september en half oktober.
 
  
In het voorjaar staan zij juist weer aan de basis van de volksopbouw, waarna ook hun leven weer snel ten einde is. Hun succes bij de volksopbouw is daarbij ook weer sterk afhankelijk vn de hoeveelheid vers te vinden stuifmeel. Er zijn ongeveer 7 winterbijen nodig zijn voor één zomerbij. Zo'n (laten we gemiddeld zeggen) 15.000 winterbijen zijn dus goed voor ongeveer 2.000  zomerbijen.  Dit is ontoereikend. De overige eiwitten moeten worden geleverd door vers stuifmeel.
+
 
 +
Het ontstaan van voldoende winterbijen van goede kwaliteit is sterk afhankelijk van (voldoende) aanbod aan [[stuifmeel]] en van een (geringe) mate van besmetting van het volk met [[varroa]].
 +
 
 +
 
 +
De eerste winterbijen ontstaan in Nederland eind augustus en in gezonde volken ontstaan de meeste winterbijen tussen half september en half oktober. Volken met een hoge varroa-besmetting blijken later broedloos, en dus later winterklaar, te zijn<ref>Lonne Gerritsen, Tjeerd Blacquière, Bram Cornelissen, Jeroen Donders, Sjef van der Steen. Op tijd bestrijden van varroa redt de winterbijen. PPO Bijen, juni 2007</ref>.
 +
 
 +
 
 +
In het voorjaar staan de winterbijen aan de basis van de eerste bijengeneratie van het nieuwe bijenseizoen, waarna ook hun leven weer snel ten einde is. Hun succes bij de volksopbouw is daarbij ook op dat moment weer sterk afhankelijk van de hoeveelheid vers te vinden stuifmeel. Er zijn ongeveer 7 winterbijen nodig zijn voor één zomerbij. Zo'n (laten we gemiddeld zeggen) 15.000 winterbijen zijn dus goed voor ongeveer 2.000  zomerbijen.  Dit is ontoereikend. De overige eiwitten moeten worden geleverd door vers stuifmeel.
  
 
Begin april is de aanwas van nieuwe bijen even groot als de sterfte van de winterbijen. Pas daarna begint het volk weer te groeien.
 
Begin april is de aanwas van nieuwe bijen even groot als de sterfte van de winterbijen. Pas daarna begint het volk weer te groeien.
 +
 +
 +
==Voetnoten==
 +
<references />

Versie van 17 jan 2011 20:49

Winterbijen zijn de bijen die het volk door de winter helpen. Ze leven langer (en hebben een hoger eiwitgehalte) doordat ze in het najaar (vanwege het krimpende broednest) zowel meer worden verwend, als zelf minder hoeven te doen. zo hoeven ze nauwelijks:

  • nieuwe larven te voederen (voedsterbij)
  • was te zweten (bouwbij), of te
  • vliegen (haalbij) (er is immers ook steeds minder dracht).


Het ontstaan van voldoende winterbijen van goede kwaliteit is sterk afhankelijk van (voldoende) aanbod aan stuifmeel en van een (geringe) mate van besmetting van het volk met varroa.


De eerste winterbijen ontstaan in Nederland eind augustus en in gezonde volken ontstaan de meeste winterbijen tussen half september en half oktober. Volken met een hoge varroa-besmetting blijken later broedloos, en dus later winterklaar, te zijn[1].


In het voorjaar staan de winterbijen aan de basis van de eerste bijengeneratie van het nieuwe bijenseizoen, waarna ook hun leven weer snel ten einde is. Hun succes bij de volksopbouw is daarbij ook op dat moment weer sterk afhankelijk van de hoeveelheid vers te vinden stuifmeel. Er zijn ongeveer 7 winterbijen nodig zijn voor één zomerbij. Zo'n (laten we gemiddeld zeggen) 15.000 winterbijen zijn dus goed voor ongeveer 2.000 zomerbijen. Dit is ontoereikend. De overige eiwitten moeten worden geleverd door vers stuifmeel.

Begin april is de aanwas van nieuwe bijen even groot als de sterfte van de winterbijen. Pas daarna begint het volk weer te groeien.


Voetnoten

  1. Lonne Gerritsen, Tjeerd Blacquière, Bram Cornelissen, Jeroen Donders, Sjef van der Steen. Op tijd bestrijden van varroa redt de winterbijen. PPO Bijen, juni 2007