Y-structuur

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een grafisch afbeelding van de Y-structuur: de zwarte rondjes zijn de cellen van de ene kant, en de rode rondjes de cellen van de andere kant. Je ziet daarbij dat de rode celletjes een Y-bodem hebben, en de celletjes aan de andere kant (de zwarte celletjes) een omgekeerde Y-bodem.
In de bodems van de lege cellen zie je de omgekeerde Y-structuur. Zou je deze raat vanaf de andere kant bekijken dan zou je daar in de bodems van de lege cellen de Y-structuur zien.

Volgens de aanhangers van de Y-structuur worden bij natuurbouw de cellen aan beide kanten van een raat altijd zodanig gebouwd dat de bodem van de cel van de ene kant ligt tegenover de kruising van cellen vanaf de andere kant (zie nevenstaande plaatjes).

Hierbij zouden bij natuurbouw bovendien bij alle raten de Y aan dezelfde kant zitten (en dus de omgekeerde Y allemaal aan dezelfde andere kant)[1][2]

Om deze reden zou het ook verstandig zijn om bij het in de kast plaatsen van ramen met kunstraat rekening met deze Y-structuur te houden. Dit kan dan uiteraard alleen met kunstraat waarbij deze Y-structuur is toegepast.

Er zijn maar weinig imkers die rekening houden met deze Y-structuur. Er wordt ook getwijfeld aan het consequente bestaan ervan bij natuurbouw[2]


Voetnoten

  1. Deze natuurlijke positionering van de raten is ontdekt (cq wordt verondersteld) door de Michael House te Orlando, Florida in de Verenigde Staten. Vandaar dat de engelstalige term voor deze structuur "Housel positioning" is.
  2. 2,0 2,1 Als bijen een raat bouwen dan beginnen soms verschillende groepjes bijen op verschillende punten aan de toplat, en later worden de resulterende raatgedeelten dan aan elkaar vastgebouwd. Het is bovendien bekend dat op dezelfde raat cellen kunnen zitten van verschillende groottes, en dat gedeelten van een raat soms door de bijen worden aangepast (om er bijvoorbeeld darrenraat of omgekeerd juist werksterraat van te maken). Bij warbouw liggen de raten niet eens netjes naast elkaar. Al met al zullen er ook bij natuurlijke raat veel plaatsen voorkomen waarbij de Y-structuur niet klopt.