Zesramer: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 2: Regel 2:
 
[[image:zesraam2.jpg|200px|left|thumb| Dit zesraamskastje was te zien op het onderdeel Bee at Home van de Floriade 2002.]]
 
[[image:zesraam2.jpg|200px|left|thumb| Dit zesraamskastje was te zien op het onderdeel Bee at Home van de Floriade 2002.]]
 
==Omschrijving==
 
==Omschrijving==
Een '''zesramer''' is eigenlijk "gewoon" een [[spaarkast]], maar dan voor slechts zes ramen. Het is dus een kleiner kastje, maar er zitten al wel ramen in met de [[simplexkast|simplex]]-raammaat.
+
Een '''zesramer''' (van oorsprong het zogeheten '''Engels kastje''') is eigenlijk "gewoon" een [[spaarkast]], maar dan voor slechts zes ramen. Het is dus een kleiner kastje, maar er zitten al wel ramen in met de [[simplexkast|simplex]]-raammaat.
  
 +
De zesramer is ontstaan toen er in Engeland in de eerste helft van de vorige eeuw veel volken ten onder gingen aan waarschijnlijk de [[tracheeënmijt]]. Ook vanuit Nederland werden toen veel bijenvolken vanuit [[bijenkorven]] in in zesraams Engelse kastjes gedreven, en met scheepsladingen tegelijkertijd naar Engeland geëxporteerd<ref>Onze heidebij (Apis mellifera mellifera lehzeni) had een dermate grote voortplantings- en zwermdrift dat deze bijna gelijk op ging met die van de tracheeënmijt.</ref>. De verschillen tussen ons [[simplexkast|simplexraam]] en [[WBC-kast|Engelse standaardraam]] zijn maar klein.
  
Zo'n zesramer wordt vaak gebruikt voor het maken van een kunstzwerm, of voor het onderbrengen van een hulp- of reservevolk.
+
Het orginele zesraams Engelse kastje had flintdunne wandjes, maar later heeft met de wanden dikker gemaakt en is het een eigen leven gaan leiden, zeker nadat [[Ir. J.A.F.M. Mommers]] de [[Aalster methode]] introduceerde.
 +
 
 +
Zo'n zesramer wordt ook heden nag vaak gebruikt voor een [[kunstzwerm]], of voor het onderbrengen van een hulp- of reservevolk.
  
 
In de tuinbouw worden zesramers veelvuldig toegepast voor [[bestuiving]] van onder glas geteelde gewassen.
 
In de tuinbouw worden zesramers veelvuldig toegepast voor [[bestuiving]] van onder glas geteelde gewassen.
Regel 25: Regel 28:
 
* [[Bijenkasten|Naar andere bijenkasten]]
 
* [[Bijenkasten|Naar andere bijenkasten]]
 
* [[Bijen-behuizingen|Naar alle bijen-behuizingen]]
 
* [[Bijen-behuizingen|Naar alle bijen-behuizingen]]
 +
 +
 +
==Voetnoten==
 +
<references />

Versie van 1 mrt 2012 17:41

Dit zesraamskastje was te zien op het onderdeel Bee at Home van de Floriade 2002.

Omschrijving

Een zesramer (van oorsprong het zogeheten Engels kastje) is eigenlijk "gewoon" een spaarkast, maar dan voor slechts zes ramen. Het is dus een kleiner kastje, maar er zitten al wel ramen in met de simplex-raammaat.

De zesramer is ontstaan toen er in Engeland in de eerste helft van de vorige eeuw veel volken ten onder gingen aan waarschijnlijk de tracheeënmijt. Ook vanuit Nederland werden toen veel bijenvolken vanuit bijenkorven in in zesraams Engelse kastjes gedreven, en met scheepsladingen tegelijkertijd naar Engeland geëxporteerd[1]. De verschillen tussen ons simplexraam en Engelse standaardraam zijn maar klein.

Het orginele zesraams Engelse kastje had flintdunne wandjes, maar later heeft met de wanden dikker gemaakt en is het een eigen leven gaan leiden, zeker nadat Ir. J.A.F.M. Mommers de Aalster methode introduceerde.

Zo'n zesramer wordt ook heden nag vaak gebruikt voor een kunstzwerm, of voor het onderbrengen van een hulp- of reservevolk.

In de tuinbouw worden zesramers veelvuldig toegepast voor bestuiving van onder glas geteelde gewassen.

Een zesramer kan ook voor bevruchtingsdoeleinden worden gebruikt, of om een geschepte zwerm in onder te brengen.


Een zesramer van EPS. Aan de buitenkant geschilderd, en gevuld met bijen. In plaats van een dekplank een stukje doorzichtig plastic).

Doordat dit kleinere kastje reeds gebruikt maakt van de simplex-raammaat kan het volkje t.z.t. dus ook gemakkelijk naar een simplex- of spaarkast worden overgezet.


Inmiddels zijn er ook zesramers van EPS in de handel. Ook in houten zesramers is het (vooral met wat isolerende maatrelegelen) al goed mogelijk om er volkjes in te laten overwinteren, maar vanzelfsprekend kan dat in zo'n zesraams kastje van EPS beter.


Bouwtekening(en) van houten zesramers kun je hier vinden.


Navigatie


Voetnoten

  1. Onze heidebij (Apis mellifera mellifera lehzeni) had een dermate grote voortplantings- en zwermdrift dat deze bijna gelijk op ging met die van de tracheeënmijt.